Reagerer på Rema-utbytte

- Det er store beløp, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

- Vi ser at Reitan tar ut 363 millioner kroner i utbytte og vi registrerer at det er god butikk de driver med, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag. 

Saken oppdateres.

Rema 1000-gründer Odd Reitan og sønnene hans tar ut 363 millioner i utbytte for 2014. Utbyttet er 213 millioner kroner større enn hva familien tok ut for 2013, ifølge Dagens Næringsliv.

- Vi i Norges Bondelag var med på jordbruksforhandlingene i år og forhandlet fram 410 millioner kroner til 45.000 jordbrukere i en inntektsmulighet for kommende år. Vi ser at Reitan tar ut 363 millioner kroner i utbytte og vi registrerer at det er god butikk de driver med, sier Bartnes til P4 Nyheter.

LES OGSÅ: Rema-sjef utfordrer Sundtoft til kamp mot palmeolje

- For liten konkurranse

Han sier at det er feil å skylde på bøndene når det gjelder matprisene i Norge, viser til at det er tre store kjeder som styrer dagligvaremarkedet. Bartnes mener konkurransen i dagligvarebransjen er for liten, særlig etter at Coop overtok ICA Norge.

- Konkurransen er svekket med tre innkjøpspunkt til dagligvaremarkedet. Disse styrer også hotell og andre markeder, sier Bartnes.

Bondelagslederen ønsker seg derfor en lov om god handelsskikk, som Matkjedeutvalget foreslo i 2013.

- Loven må regulere slik at det gir mulighet til riktig pris på riktig plass i verdikjeden, slik at det også er mulig å tjene penger på råvareproduksjon. Vi må også ha et dedikert tilsyn som sørger for at denne loven følges, sier Bartnes.

LES OGSÅ: Kan få to millioner av Reitan

Pusser opp for pengene

Rema 1000 ønsker ifølge P4 ikke å kommentere kritikken, men henviser til uttalelser i Dagens Næringsliv. Der svarer presseansvarlig Berit Hvalryg i Reitangruppen at Odd Reitan blant annet bruker av utbyttet til oppussing av den gamle farsgården på Fløtta i Soknedalen.

På forsiden nå