Kraftigste oljeprishopp på 25 år

Bunnen er passert, mener analytikere.

Nå begynner OPEC endelig å røre på seg etter over ett år med lave oljepriser, mener enkelte. Andre tror Saudia-Arabia neppe gir opp håpet om å presse amerikanske skiferoljeprodusenter i kne. 

Saken oppdateres.

Oljeprisen gjorde et kraftig byks til 54 dollar per fat mandag etter reduserte produksjonsanslag i USA og en kryptisk melding fra oljekartellet OPEC.

Tirsdag falt prisen litt tilbake, men nordsjøolje for levering neste måned handles fortsatt til godt over 53 dollar per fat. Det er 11 dollar høyere enn bunnrekorden på 42,69 dollar mandag 24. august.

LES OGSÅ: Et land på avrusing

LES OGSÅ: Så ille står det til akkurat nå

LES OGSÅ: - Den urolige perioden kan vare en stund

Bare et blaff ...

Prisoppgangen på 8,8 prosent i New York de tre siste dagene er den kraftigste på 25 år, ifølge finansnettstedet Bloomberg. Det er gode nyheter for både oljeindustrien og norske statsfinanser. Med en oljepris langt ned på 40-tallet, finnes det knapt et eneste lønnsomt olje- og gassfunn på norsk sokkel.

Spørsmålet alle stiller seg nå, er om bunnen er passert, eller om prisoppgangen de siste dagene kun er et blaff.

Som vanlig er det organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, som sitter med nøkkelen. «Haukene» i OPEC, med Saudi-Arabia i spissen, visste hva de gjorde da de økte produksjonen i fjor sommer: De ville skvise amerikanske skiferoljeprodusenter, som har hatt en voldsom produksjonsøkning de siste årene, ut av markedet.

Åpne kraner i OPEC førte til at oljeprisen falt fra over 110 dollar i juni til 50 dollar. Etter en liten oppgang i vinter, falt oljeprisen på nytt da Iran og USA ble enige om en atomavtale i april.

... eller har Saudi-Arabia gått lei?

Mandag signaliserte OPEC for første gang at organisasjonen er gått lei av lave oljepriser – i hvert fall ble det tolket slik i et oljemarked der små ord kan gi sterke utslag.

"Det er unødig å si at OPEC, som alltid, vil fortsette å gjøre alt som står i vår makt for å skape de riktige forutsetninger for balanse i oljemarkedet, og rettferdige og rimelige priser", heter det i lederen til OPECs siste månedsmagasin.

OPEC åpner samtidig for samtaler med andre store oljeprodusenter. "Som organisasjonen har understreket en rekke ganger, er man rede til å snakke med alle andre produsenter. Men dette må skje på like vilkår. OPEC vil beskytte egne interesser. Som utviklingsland har medlemmene, som er sterkt avhengige av denne ene edle ressursen, ikke råd til annet", heter det i lederen.

13 millioner fat forsvant

Oljemarkedet ble også skaket av en annen hendelse mandag: Energy Information Administration (EIA) i USA endret sin beregningsmodell for hvor mye olje som kommer opp av bakken. Det førte til at store mengder olje "forsvant" ut av statistikken.

EIA mente tidligere at USA produserte mellom 9,3 og 9,7 millioner fat olje per dag i første halvår. Nå er estimatet nedjustert til mellom 9,25 og 9,6 millioner fat. Det tilsvarer en produksjonsnedgang på 13,2 millioner fat. Samtidig har de rekordhøye oljelagrene begynt å skrumpe. Analytikere tror det kan føre til at markedet kommer i balanse allerede før nyttår.

Det tror ikke Mike Wittner, sjef for oljeanalyse hos Societé Generale i New York.

- Inntil Saudi-Arabia sier noe, er alt meningsløst. Hvorfor skulle saudiene endre logikk og kaste vrak på alt de har oppnådd?, sier han til Bloomberg.

På forsiden nå