Bare i Stavanger steg boligprisene mindre enn i Trondheim

Prisene på brukte boliger steg mindre i Trondheim enn landsgjennomsnittet.

I Trondheim har boligprisene de 12 siste månedene steget 6,9 prosent, mens de i Oslo har steget mest i landet, med 12,2 prosent.  Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres.

I Trondheim steg boligprisene 1,6 prosent ifra juli til august. På landsbasis økte de samtidig hele 2,5 prosent, viser boligprisstatistikken fra Eiendom Norge. Av storbyene er det bare Stavanger som hadde lavere prisstigning enn Trondheim, med 1,3 prosent.

På landsbasis må vi tilbake til 2009 for å finne en like høy boligprisøkning for august måned.

- August 2015 har den høyeste prisen på boliger noensinne. Dette er «all time high». At det var en sterk økning i boligprisene forrige måned, kommer imidlertid ikke som noen overraskelse og er en naturlig konsekvens av en svak julimåned, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

LES OGSÅ: Rekorddyr enebolig solgt i Malvik

- Byer og pendlerkommuner

Korrigert for sesongvariasjoner økte boligprisene 1,1 prosent i august.

På landsbasis er prisveksten 7,7 prosent de tolv siste månedene. I Trondheim er den litt svakere, 6,9 prosent. I Oslo har prisene steget mest det siste året, med 12,2 prosent.

- Det er en sterk prisoppgang i landet og prisene presses mest opp i store byer og pendlerområdene. Rundt Trondheim gjelder det randkommunene, sier leder for markedsområde i DNB Eiendom, Ola Mogseth.

Fra juli til august steg prisene i Sør-Trøndelag utenom Trondheim med 4 prosent og i Nord-Trøndelag med 3,3 prosent. De siste 12 månedene har disse områdene likevel en lavere prisvekst enn Trondheim.

LES OGSÅ: Fritidsleiligheter solgt til rekordpriser

- Ikke oljepessimisme

Mogseth kaller boligmarkedet i Trondheim sunt.

- Pessimismen som har slått inn sterkt i Rogaland, er ikke kommet hit. I august var det i snitt 15,5 interessenter per bolig til salgs i Trondheim. Det er litt flere enn i august i fjor, og omtrent på gjennomsnittet hittil i år, sier Mogseth.

Han peker også på at tilflyttingen til byen fortsetter, og skaper et økende behov for boliger. Han tror derfor på det han kaller en «myk landing» for prisutviklingen.

LES OGSÅ: Hva bør du sjekke på visning?

Venter prisnedgang

- Det er naturlig med vekst i Trondheim etter en svakere juli. Jeg tror ikke prisene skal opp utover høsten, tvert imot tror jeg de vil bli korrigert ned. Ikke på grunn av oljekrisen, men vi vil følge landstallene og folk vil bli mer restriktive i hva de byr på. Vi venter også på at restriktive tiltak, som kravet til egenkapital ved boligkjøp, får utslag etter hvert, sier Mogseth.

Det går raskere enn i landet for øvrig å selge bolig i Trondheim. Gjennomsnittlig salgstid i august var 26 dager, på landsbasis 33 dager. I Oslo tok det bare 16 dager i august.

Det ble solgt 464 boliger i Trondheim i august, 1,8 prosent flere sammenlignet med samme måned i fjor. Gjennomsnittsboligen i Trondheim koster nå rundt 2.790.000 kroner.

På forsiden nå