Mjøset Gård ved Spongdalsvegen på Byneset er solgt for 6 750 000 kroner. Det er 250 000 kroner mer enn prisantydningen på 6,5 millioner.

Eiendomsmegler og partner Jomar Høiseth i Privatmegleren forteller at det var stor interesse for eiendommen, som er på 519 mål.

- Det var en plass mellom 50 og 60 på de to visningsdagene, og det var mange treff på finn.no. Flere var med i budrunden, og to hadde veldig lyst på eiendommen, sier Høiseth.

Prisøkning på 650 000 kr.

Selgeren av Mjøset gård har kun eid den i vel ett år, og kjøpte den i februar i fjor for 6,1 millioner kroner. Med prisen som ble oppnådd i det siste salget, har verdien på eiendommen økt 650 000 kroner på vel ett år. Det kan være flere grunner til prisøkningen, ifølge Høiseth.

- Det handler om å skape interesse rundt boligen, og vi traff kanskje med presentasjonen og den rette tiden på året. Det er et veldig tøft marked for dem som ønsker å sikre seg slike landbrukseiendommer. Den lave renta spiller også inn, sier Høiseth.

Gården består av en enebolig bygd i 1913, og som har et bruksareal på 351 kvadratmeter (kvm). Boligen er, ifølge annonsen, oppgradert både inn- og utvendig i 2008-2015. Våningshuset inneholder blant annet tre stuer, sju soverom og to bad.

- Selve våningshuset har bra standard, men driftsbygningen og stabburet er ikke optimalt, sier Høiseth.

Lokal kjøper

Driftsbygningen på gården er på 1130 kvm. Den har også ett stabbur. Gården er konsesjonspliktig, det vil si at eieren enten må drive den selv eller leie ut jorda til andre som driver den. Det er 170 mål dyrket mark på gården og 322 mål skog.

- De som har bodd på gården nå har leid ut jorden til en gårdbruker, og har bare bodd der. Nå er det en lokal bynesing som har kjøpt den, som har planer om å drive den selv, sier Høiseth.

Megleren forteller at han har fått mange henvendelser også i etterkant av salget fra folk som ønsker seg en gård eller et småbruk.

- Det som gjør blant annet Byneset populært er den korte avstanden til Trondheim, gode solforhold, Bymarka er like ved og nærhet til sjøen. Det er mange prisdrivere her som spiller en rolle. Jonsvatnet er også et populært område. Det selges ikke mange landbrukseiendommer i Trondheim, så alt er populært uansett, sier Høiseth.

Må drives

Han forteller at det er ulike typer folk som er interessert i å kjøpe landbrukseiendommer.

- Kommunen stiller krav om at gården drives. Jeg tror det er en del på visningene som kanskje ikke skjønner hva som ligger i konsesjonssaken. Hvis de ikke får konsesjon, må de selge eiendommen på nytt igjen, sier Høiseth.

Forrige uke ble et småbruk i Buvika i Skaun solgt for det dobbelte av prisantydningen. Prisantydningen på den sju mål store eiendommen var 1 480 000 kroner, og den ble solgt for 2,8 millioner. Trondheim kommune måtte i sommer betale langt over prisantydningen på 3 990 000 kroner for sikre seg et småbruk ved Jonsvatnet. Kommunen betalte fem millioner, for å sikre at det ikke drives aktivitet på småbruket som kan gi fare for forurensning av drikkevannet i Jonsvatnet.

Våningshuset er bygd i 1913, og har et bruksareal på 351 kvm. Boligen inneholder blant annet tre stuer, sju soverom og to bad. Foto: PRIVATMEGLEREN