Hundretusener til lovende gründere

En skillevegg av ull, kråkebolleoppdrett eller elektrisk fiskenot? De beste ideene ble premiert under gründerfesten Innovator på Gløshaugen.

Saken oppdateres.

– Nerdenes grand prix, spøkte konferansier Jon Almaas fra scenen i Realfagsbygget på Gløshaugen.Foran ham satt 400 tilskuere og deltakere i gründerkonkurransen Innovator. I løpet av de neste timene skulle det deles ut til sammen 1,3 millioner kroner til sju vinnere, fordelt på tre ulike klasser – til de beste forretningsideene og gründerne bak.Prorektor for nyskaping og eksterne relasjoner, Johan E. Hustad, foretok den offisielle åpningen, før det ble en runde med «pitching» av de beste ideene, en såkalt Venture cup.Fire deltakere var nominerte i to ulike klasser og fikk tre minutter hver på overbevise juryen.

Pisset på scenen

Først ute var Kløver bestående av studentene Mats og Birgitte fra Industriell Design ved NTNU. De viste fram sin idé, en skillevegg av ull, «sterk på lyddemping og design». De fortalte om gode kontakter og konkurransefortrinn, og et markedspotensiale for Norden på 500 millioner kroner i året.– Klarer vi dette, skal vi sørge for at dere alle får en bedre hverdag, sa de i det komprimerte foredraget, der de fikk Almaas til å late som han slo lens på scenen.Kanskje var det for å distrahere juryen, som besto av direktør i Innovasjon Norge Vigdis Harsvik, NTE-direktør Torbjørn Skjerve og seniorrådgiver i NHO Ragnar Dogger. Etterpå ville de tre vite hvordan Kløver ville gå fram konkret for å realisere sin idé.– Vi holder på å utvikle to referanseprosjekt. Det blir viktig å ta direkte kontakt med nøkkelpersoner i bedriftene, fortalte de unge gründerne, som også mente det var mulig å skalere opp den foreløpige produksjonsplanen.Videre fikk vi høre Searis som reklamerte for det de mente var en komplett produksjonsløsning for fangst og oppdrett av kråkeboller. Vi fikk høre om CampusGuiden, en innendørs navigasjonsplattform som gir brukeren beskjed om hvor han befinner seg i et rom. Og vi fikk høre om Havtele AS' elektriske fiskenot, et overvåkingssystem for oppdrettsnæringen for å hindre at fisken rømmer.Kløver vant hovedklassen i Venture cup og fikk premien på 70 000 kroner, mens Searis fikk 30 000 kroner. I entrepenørklassen var det Havtek som vant.Halv million til notDen andre delen av Innovator var nyskapingsprogrammet Take-off der studenter og idéhavere i forkant hadde jobbet i team. Finalistene var Covert Vector ved Øyvind Rideng fra Trondheim og Vertikal Service AS ved Sondre Langenes fra Volda. Til slutt ble detCovert Vektor som fikk hovedpremien på 100 000 kroner.Hele seks bedrifter konkurrerte om to hovedstipend, såkalt Startstøtte. Blant finalistene var nyskapninger innen norske eksportnæringer som olje og gass og havbruk, men også 3D-visualiseringsteknologi for byggbransjen og fôr til akvariefisk.

Her ble det Havtek og Rendra som hver fikk et stipend på en halv million kroner.

 
På forsiden nå