Vil stoppe reklame på Facebook

Forbrukerombudet vil ha slutt på at det sosiale nettverket Facebook poster reklame i din personlige nyhetsstrøm uten at du har samtykket til det.

Saken oppdateres.

Kommersiell reklame på Facebook øker. Stadig flere annonsører sørger for å få plassert reklamen sin i Facebook-brukernes personlige nyhetsstrøm, i tillegg til annonsene som finnes i spalten til høyre på det sosiale mediet.

- Vi mener Facebook skal omfattes av samme regelverk som gjelder for reklame formidlet direkte per e-post og tekstmeldinger. Det er ikke lovlig med mindre mottakeren har samtykket i det, sier Petter Ravne Bugten, fagdirektør for IKT hos Forbrukerombudet.

Det norske Forbrukerombudet har alliert seg med de andre ombudene i Norden, og har nå sendt brev til EU-kommisjonen med spørsmål om den europeiske spam-lovgivningen.

- Vi ønsker å få klargjort rekkevidden av direktivet, og om nyhetsstrømmen på Facebook er en direkte markedsføringskanal på linje med e-post og tekstmeldinger, og om det dermed må kreves samtykke fra mottakeren for hver enkelt reklame som postes, sier Ravne Bugten.

Møte med Facebook

Han viser også til markedsføringslovens regler som gir forbrukeren rett til å reservere seg mot telefonsalg, direkte reklame og uadressert reklame.

- Hensynet bak reglene er at forbrukeren skal kunne styre hvilken reklame han mottar. Vi mener at det samme hensynet må gjøres gjeldende på Facebook. Denne kanalen har klare likheter med e-post ettersom forbrukerne kan nås direkte, sier Ravne Bugten.

Tidligere i november hadde Forbrukerombudet møte med Facebook om saken.

Ny annonseform

Bakgrunnen er den økende mengden reklame, og måten annonsene fremstår både på pc-skjerm og smarttelefon i nyhetsstrømfeltet til facebookerne. Facebooks såkalte sponsede hendelser framstår nå ofte som store reklameplakater for bedrifter, produkter og tjenester innimellom dine venners private kommentarer – ikke bare som mindre logoer med kort tekst til. Særlig på smarttelefonene er disse Facebook-annonsene godt synlige da du må bla forbi flere annonser før du kommer ned til venne-meldingene.

Har du trykket på tommelen opp-symbolet for en bedrift eller produkt, for eksempel Coop, er du blitt «venn» med dagligvarekjeden. Du kan dermed forvente Coop-annonser i nyhetsstrømmen din. Den siste tiden har også venner av venner av Coop fått slike annonser. Dette kaller Facebook for «sponsored stories». Coop har over 90000 «venner» og sprer ikke reklamen sin bare til disse, men også vennene til de 90000.

Få protester til Facebook

Frida Löwengren, talsperson for Facebook Norden, sier at Facebook begynte med sponsede hendelser-annonseringen i nyhetsstrømmen rett over nyttår. Den andre typen «promoted post» der Facebook-brukere får anbefalt et produkt av en «venn» av produktet, har de nylig startet med.

- «Promoted post» er et nytt annonseformat vi nå tester. Bedriftens reklame kan også vises for brukere som ikke er fans av bedriften. Disse annonsene kan ses både på pc-skjermen og mobiltelefonen, og de ser ut som statusoppdateringer men er merket som sponsede hendelser. Facebook tester kontinuerlig nye formater og funksjoner på plattformen, og samler inn in feedback fra brukerne for å finne ut hvordan vi kan forbedre deres opplevelse.

Ifølge Löwengren har ikke Facebook registrert særlig mange reaksjoner mot denne typen annonsering.

- Det som gjør Facebook sosialt, er å se hva venner gjør og liker. Men brukeropplevelsen er viktig for oss, og det er derfor vi tester hva som fungerer. Brukeren skal ikke forstyrres for mye av annonsene, og vi har derfor lagt inn noen begrensninger for hvor mange annonser som postes. Får vi negative reaksjoner, utvikler vi noe annet, sier Löwengren og viser til funksjonen der du kan klikke ned reklamen. Du kan også «unlike» et produkt og firma i lista over det du tidligere har trykket på at du liker. Det er imidlertid ikke mulig å reservere seg mot all kommersiell annonsering på det populære sosiale nettverket.

«Vi følger loven»

- Forbrukerombudet i Norge ønsker samme regler for Facebook som for e-post og sms, at det ikke kan postes reklame i brukerens nyhetsstrøm uten samtykke.

- Facebook følger lover og regler i de landene vi opererer, og fører en kontinuerlig dialog med ulike parter for å sikre at det gjøres, sier Löwengren.

Blivakker er blant de største på Facebook. Firmaet har opplevd en salgsboom eter at Facebook innførte nye annonseringsmuligheter. Særlig via mobiltelefonene rekrutterer Blivakker mange nye «venner». Mange av disse er blitt «venn» uten å vite det. 

Blivakker er blant de største på Facebook. Firmaet har opplevd en salgsboom eter at Facebook innførte nye annonseringsmuligheter. Særlig via mobiltelefonene rekrutterer Blivakker mange nye «venner». Mange av disse er blitt «venn» uten å vite det. 

På forsiden nå