Sendte liste med åtte krav til arbeidsgiver

Tidligere veidekke-topp Odin Kringen skal ha sendt flere eposter med krav til Kolo Veidekke for ikke å gå ut med saken.

Forsvarer Gunhild Bergan og aktor Amund Sand i tingretten mandag. 

Saken oppdateres.

I dag startet en ny runde i retten for den tidligere regionsjefen i Veidekke der han står tiltalt for innsidehandel for å ha solgt aksjer før NRK Dagsrevyen viste en sak om utstrakt prissamarbeid mellom de store selskapene i asfaltbransjen i Midt-Norge, der han var hovedkilden.

Liste med åtte krav

Det er satt av fem dager til saken i retten. I sitt innledningsfordrag mandag brukte aktor Amund Sand mye tid på å fortelle om Kringens angivelige utpressingsforsøk mot sin daværende arbeidsgiver.

LES OGSÅ: Drapstruet etter asfaltavsløringer

I to eposter til styreleder i Kolo Veidekke, Per Ingemar Persson, krevde blant annet Kringen cirka 3,7 millioner kroner for ikke å varsle konkurransemyndigheter, veimyndigheter og andre om ulovlig prissamarbeid og det han hevder er en rekke andre ulovlige forhold som er selskapets praksis.

Pengekravet var et av flere punkter på en liste med åtte punkter Kringen forlangte innfridd for ikke å gå ut med saken.  Isteden fikk han avskjed i Veidekke og ble anmeldt for utpressing.

LES OGSÅ: - Veidekke slipper bot på 270 millioner

Aksjefall

Kringen solgte aksjer for om lag fem millioner kroner i Veidekke bare noen dager før innslaget gikk på lufta 26. januar 2011. Kursen på aksjene falt 6,7 prosent da Kringens opplysninger ble kjent. Dermed fikk Kringen en urettmessig gevinst på 140 000 kroner.

1. februar 2011 bekreftet Kringen selv til Dagens Næringsliv at han bevisst solgte storparten av familiens aksjer, fordi han forsto at aksjen ville falle. Det var Nordea Markets som skal ha varslet Finanstilsynet om transaksjonene, skriver Trønder-Avisa.

- Jeg visste hvilken katastrofe Veidekke var rammet av. Jeg skjønte at det ville få kurs-drivende effekt når det ble kjent at lederne i et så velrenommert selskap hadde en kultur for å drive med prissamarbeid, uttalte Odin Kringen til DN.

LEDER: Prisjuks i asfaltbransjen

Fikk sparken

Kringen fikk sparken i asfaltselskapet i januar 2010. Han har selv argumentert med at han var varsler i saken og sa fra om ulovligheter og saktsøkte Veidekke for ulovlig oppsigelse.

Både i Stjør- og Verdal tingrett og i Frostating lagmannsrett tapte han sin sak.

Det legges nå opp til en omfattende sak i Inntrøndelag tingrett. Det er satt av fem dager til saken. Det er stevnet 15 vitner. Blant dem er både journalister fra NRK og fra Dagens –Næringsliv. I tillegg skal også representanter for Oslo Børs og Finanstilsynet forklare seg i saken.

På forsiden nå