Furuholmen lager tuntre til Røkke i Oppdal

Kunstneren og musikeren Magne Furuholmen lager egen stålskulptur til Kjell Inge Røkkes hytte i Oppdal.

Magne Furuholmen holder for ørene mens Thale Sandvig Andresen (14) døper skulpturen.  

Saken oppdateres.

Sammen med med smedene Jan Remøe og Gustav Sletsjøe, og den pensjonerte bonden og maskinføreren Odd R. Hjortnæs, har Magne Furuholmen vendt, vridd og bøyd en 12 meter lang stålbjelke på 2,5 tonn rundt sin egen akse.

– Stikkordene er dynamikk, drama og eleganse, og utfordringen ligger i det uforutsigbare, sier Furuholmen til Asker og Bærum budstikke, som har fulgt kunstprosjektet.

Furuholmen har samarbeidet med Røkke før, og har laget et kunstverk på seilet til Røkkes 66 meter lange båt «Aglaia» samt dekorert Aker Solutions bygninger på Fornebu.

Igjen skal Røkke ha noe ingen andre har. Noe spektakulært. Noe som tøyer grenser.

«Tenker enda større»

–Det som er inspirerende med å ha Kjell Inge som oppdragsgiver er at uansett hvor hårete og ambisiøst forslaget jeg kommer med er, så er han villig til å tenke enda større, og ta det enda litt lenger, sier Furuholmen til avisa.

– Hvis vi kan sende folk på månen, må vi da kunne vri en H-bjelke. Men – dette er en enkel idé som er komplisert å utføre, legger han til.

Det «umulige» kunstverkets tilblivelse skjer på Øvre Hjerpåsen gård helt sør i Asker, hvor Odd Reidar Hjortnæs (67) bor. Furuholmen mener Hjortnæs kan utføre magi med en gravemaskin.

– Dette er litt på kanten av hva jeg driver med til vanlig, kan du si. Men jeg tenkte at det kunne jo være interessant å prøve noe nytt, sier bonden som har jobbet med store maskiner i flere tiår.

Furuholmen, som på forhånd har laget flere modeller i 1:10 skala, vil ikke jukse det til, men la de kolossale kreftene ta kunstverket dit det vil.

Asker og Bærum budstikke skriver at verket er verdt «et betydelig beløp», men noe mer vil ikke kunstneren si. Stålskulpturen til Røkke er Furuholmens tredje store skulptur. En fire meter høy keramikkrukke står på Vågsallmenningen i Bergen, signert Furuholmen. Han har også laget aluminiumsskulpturen på Nobles Fredssenter i Oslo.

Nytt fly

Røkke lever dyrt – og signaliserte i sitt årlige brev tidligere i år til aksjonærene i Aker ASA at han ikke har planer om å kutte i reisekostnadene.

«Enkelte mener vi kan spare mye på å kutte ut privatfly, droppe sponsing og flytte inn i billigere lokaler. Kostnadene kunne vært halvert. Det er ikke et tema, og det kommer heller ikke til å være noen tema for meg», skrev Røkke.

Investoren vil dessuten innen to år bytte ut Akers Falcon 900 EX med et Gulfstream G650-fly.

Flyet har en prislapp på 65 millioner dollar, ifølge Forbes.com. Avhengig av spesifikasjoner blir det rundt på 400 millioner kroner ved dagens dollarkurs.

Hva synes du om tuntreet i stål?
Du må velge et alternativ
Kjell Inge Røkke skal plassere sitt nye tuntre på hyttetunet i Oppdal.  

Kjell Inge Røkke skal plassere sitt nye tuntre på hyttetunet i Oppdal.  

Magne Furuholmen er mest kjent som musiker.  

Magne Furuholmen er mest kjent som musiker.  

På forsiden nå