- At utenlandske arbeidere er så mye billigere enn norske er en sannhet med modifikasjoner. Sannheten er at vi har mellom 30 og 40 prosent uproduktiv tid på en arbeidsplass. Det handler ikke om at arbeiderne ikke vil arbeide, men at utbyggeren ikke har tegningene klare til riktig tid, at man må vente på materialer og mangel på prosjektering. Når én tredel av tiden går med på å vente på slike ting, sier det seg selv at produktiviteten går ned, sier leder for Fellesforbundet i Trondheim, Roar Aas.

Aas reagerer på Tobb-sjef Torbjørn Sotbergs uttalelser i adressa.no tirsdag, hvor han frykter at norske boligbyggere kan bli utkonkurrert av utenlandske firmaer.

- Utbyggerne må ta ansvar

Tobb-sjefen mener at kostnadsnivået i den norske byggebransjen begynner å bli så høyt at det ikke er mulig å produsere boliger folk har råd til å kjøpe.

Aas spiller ballen tilbake til Tobb som utbygger, og mener byggherren selv må ta ansvar for at prosjekter blir kostbare og uproduktive.

- Det er dårlig planlegging og dårlig logistikk som skaper de største problemene i dag. Dette er en ting byggherrene har like stort ansvar for å utbedre som entreprenørene. Er ikke tegningene ferdige når de skal begynne å bygge, kan ikke arbeiderne gjøre så mye. Her må Tobb som byggherre også ta ansvar for at planleggingen blir bedre, forteller Aas.

- Ikke billigere med lavere lønn

En av trendene som har oppstått de siste årene er at utbyggerne benytter firmaer som produserer element- og modulbygg på fabrikker i Øst-Europa, og deretter frakter modulene til Norge og setter dem sammen her. Ofte følger arbeiderne fra fabrikken med til Norge. Lønningene disse arbeiderne får er betydelig lavere enn norske lønninger.

Aas hevder imidlertid at det man sparer på lavere lønninger ofte går opp i opp med ekstra tidsbruk når man ser på produktiviteten på arbeiderne.

- Vi har gjort undersøkelser på flere prosjekter som ikke bare måler lønnsnivået på arbeiderne, men også produktiviteten. Her viser det seg at arbeidere i fast ansettelse er mye mer produktive enn arbeidere som er innleid eller representerer utenlandske underentreprenører. Jeg vil understreke at skillet ikke går mellom norske og utenlandske arbeidere, men hvorvidt de er fast ansatte eller ikke, sier Aas.

- Må være selvstendige

- Hvorfor er man mer produktiv når man er fast ansatt?

- Det har med den norske modellen å gjøre. Det er stor selvstendighet på arbeidsplassen og veldig viktig med god kommunikasjon mellom arbeiderne. En arbeider som kjenner den norske modellen jobber selvstendig og står ikke og venter på beskjeder. Det er også slik at størsteparten av alle feil i tegninger og lignende blir oppdaget på byggeplassen, og rettet av arbeider som ser feilene. Dette er en kultur som må læres gjennom å ha vært ansatt en stund i en bedrift, sier Aas.

- I tillegg skjer en stor del av innovasjonen skjer på arbeidsplassen, man finner for eksempel en måte å sette inn en dør på som er mer effektiv, noe som sparer tid neste gang man skal gjøre det. Slike ting forsvinner når man ikke jobber sammenhengende i bedriften. Det handler også om enkel psykologi. En arbeider som er ansatt og involvert i bedriften føler mer eierskap til produktet han produserer og vil gjøre en bedre jobb, sier Aas.

Vil ivareta rekrutteringen

Aas er også bekymret for rekrutteringen i byggebransjen hvis utbyggerne begynner å benytte utenlandske firmaer i større grad enn i dag.

- Jeg vil utfordre Torbjørn Sotberg og Tobb, som en av Midt Norges største byggherrer, på hvilken byggebransje vi skal ha i fremtiden. Jeg vil tro at også Tobb ønsker et seriøst HMS-arbeid der byggningsarbeidere kommer hjem uskadd fra jobb og vil ha en bransje som vi kan stå i til vi blir pensjonister. Jeg regner også med at de vi ha en bransje som rekrutterer ungdom fra skoleverket inn i bygg og anlegg, en bransje som utvikler seg i en retning med økt produktivitet og innovasjon med god kvalitet. Alt dette koster penger for de bedriftene som driver seriøst, sier Aas.

Sotberg sier at han tar Aas' utfordring.

- Jeg mener ikke at norske bygningsarbeidere har for høylønn eller er late. Jeg er like mye opptatt av norske arbeidsplasser som Aas, ogdet er nettopp derfor jeg roper varsku. Vi må ha et samarbeid som gjør at utbyggingkan gjennomføres mer effektivt, og til et kostnadsnivå som gjør at folk har rådtil boligene. Vi har et mandat å levere boliger til folk, da er det viktig atvi klarer å levere til en fornuftig pris, sier Sotberg.

Roar Aas, leder for Fellesforbundet i Trondheim. Foto: Kjell A. Olsen