Grafisk Fagforening har bestemt seg for å ta farvel med gården etter 20 år.

–Vi har bestemt oss for å selge fordi vi ikke trenger så store lokaler lenger. Medlemstallet vårt synker stadig, og vi ser ingen behov for en så stor tomt. Vi har heller ikke de ressursene som kreves for å holde gården i en tilstrekkelig god stand, sier fagforeningsleder Erling Weydahl.

Ønsker et mindre lokale

I dag består gården av et hovedbygg, et stabbur og anneks med hybler. Grafisk Fagforening la ut 1,2 millioner for eiendommen i 1994, og den har de siste 20 årene blitt brukt til kontorvirksomhet. Den har også blitt leid ut til alt fra klubbmøter, bryllup, barnedåp og begravelser.

Nå ønsker altså foreningen å kvitte seg med prakteiendommen.

–Vi vil gjerne flytte nærmere Folkets Hus der Fellesforbundet holder til, det er mer gunstig for oss, forklarer Weydahl.

Historisk tomt

Eiendommens historie går langt tilbake i tid. Det startet som et kloster på slutten av 1100-tallet. Gården, som ligger meget sentralt til i krysset Innherredsveien/Nonnegata, var tilholdssted for nonner helt frem til 1500-tallet.

I perioden 1500–1750 var gården utsatt for til sammen tre påsatte branner, men har hver gang blitt bygget opp igjen.

–Eiendom med sjel

Hovedhuset består av fire etasjer, og inneholder blant annet kurslokaler, forsamlingslokaler, to kjøkken, møterom, og toaletter og dusj i kjelleren. Eiendommen har et bruksareal på 783 m²

Gården ligger usjenert til, og har gangavstand til både shoppingsenteret Solsiden, og til Midtbyen.

–Beliggenheten er fabelaktig, og det er en eiendom med virkelig sjel, det er få slike her i byen. Nå håper vi at det er noen med litt større lommebok enn oss som kan ta over, noen som har interesse for historien bak, og kan ta godt vare på bygget videre, sier fagforeningslederen.

Det har nemlig kostet å holde eiendommen i en bra stand. Den er spesiell ettersom den er fredet, og det er store ressurser som må til for å opprettholde standarden som kreves.

Fagforbundet tar seg ikke lenger råd til huset og vedlikeholdsarbeidet som følger med på grunn av fredningen.

Fredet eiendom

– Når et hus er fredet, innebærer det at bygningens interiør og eksteriør med detaljer og overflatebehandling ikke kan endres. Man kan heller ikke rive, flytte eller påbygge, forklarer eiendomsmeglerfullmektig i DNB Eiendom, Petter Schei, som står for salget.

Gården ble lagt ut for salg i begynnelsen av juni, og det har vært arrangert flere privatvisninger. Det finnes allerede aktuelle kjøpere.

–Det er stor interesse rundt eiendommen, og jeg har fått hint fra flere aktuelle kjøpere om at de er interesserte. Det vil likevel ta litt tid å få gjennom et salg, og jeg tror ikke det vil bli solgt før etter fellesferien, selv om jeg ikke kan si det med sikkerhet, sier Schei.

Håper på salg før høsten

Fagforeningsleder håper på at salget går gjennom før høsten kommer for alvor.

–Vi planlegger en faglig politisk samling i begynnelsen av september, så jeg håper salget er gjennomført til da. Frem til vi har flyttet til nye lokaler, fortsetter vi å holde til på gården, sier Weydahl.

I kjelleren i det historiske hovedhuset kan du se den originale muren fra den gangen bygget var et kloster. Foto: DNB Eiendom
I kjelleren på Bakke gård kan du se restene av det gamle nonneklosteret fra 1100-tallet. Foto: DNB Eiendom