Klimaforenkler Britt Eirin Johansen stiller dumme spørsmål til eksperten Bjørn H. Samset. Foto: Rune Petter Ness/Shutterstock

Klimaforsker Bjørn Hallvard Samset har selvsagt svaret.

- Klimafotavtrykk er en beregning av den totale klimapåvirkningen til et land, en folkegruppe, en industrisektor eller lignende - av og til også en familie eller en person, forteller han.

- For å finne ditt eget fotavtrykk må du forsøke å regne ut alle klimarelevante utslipp du er ansvarlig for, både av CO2, andre drivhusgasser som metan eller klorfluorkarboner, støv og sot, og så videre. Hvis du gjør noe som reduserer tilsvarende utslipp, skal det også tas med. Et typisk enkelt eksempel er en flyreise, der fotavtrykket er mengden CO2 som slippes ut på grunn av drivstoffbruket, sier han videre.

Les også: Klimakvoter, tja, det er vel ...

- Klimafotavtrykket til en husholdning er vanskeligere - da må du ta hensyn til bilkjøring, oppvarming, innkjøp og så videre, samt om du binder noe karbon i egen hage og lignende. I prinsippet skal også engangsgriller tas med siden de slipper ut sot, men så nøyaktig går det neppe noen gang an å bli.

Så da vet vi det.

Det finnes en rekke klimakalkulatorer, men ikke alle er like lette og bruke. På myclimate.org kan du både regne ut utslippet ditt og kjøpe deg klimakvoter for å døyve samvittigheten.

Har du også dumme spørsmål om klima? Ta kontakt med oppdraget@adresseavisen.no

Les også: Oppdrag klima trenger din hjelp

Eller kanskje du vil prøve deg på en quiz: Hva vet du om klimagassutslipp?

Eller to: Vet du dette om klima?