Jeg liker ikke fisk

Når du ikke liker fisk, er det litt vanskeligere å være kjøttfri.

Saken oppdateres.

Jeg er på dag 4 av mitt lille klimastunt, der jeg skal hoppe over biff, burger, bacon og alt annet kjøtt. Det går fint, livet og verden byr tross alt på mange større og vanskeligere utfordringer enn denne.

Siden jeg skal holde meg unna kjøtt; hva skal jeg spise da? Alt som vokser opp av jorden gir seg selv, alt som kommer i tillegg til bønnespirer og andre karikaturer på det kjøttfrie samfunn. Mange har uendelige muligheter i fisk, men ikke jeg.

Jeg er nemlig ikke glad i fisk. Ja, da, jeg vet at jeg er dum og usunn, vet også at jeg går glipp av mye. Jeg har fått høre en halv million ganger at det er på tide å riste av seg den slags førpubertale påskudd. Jeg har hørt kritikken i mange, mange år og i ulike varianter. Men slik er det. I en alder av godt voksen liker jeg fortsatt ikke fisk. Jeg kan godt gi fiske-skeptikerne et ansikt.

Min sterke fiske-skepsis har mer sammenheng med lukt og konsistens enn med smak. Mange slags fisk smaker lite. Det er fint hvis måltidet byr på mange andre konsistenser og lukter, men slik er det ikke alltid. Jeg har prøvd, man er jo tross alt et høflig menneske som noen ganger må spise det som blir servert. Men det er sjelden det er godt. Det er bare noen få ganger jeg har spist fisk og ikke har hatt følelsen av at det har vokst i munnen mens jeg har strevd med å svelge. Nystekt og sprellfersk ørret med en dæsj rømme på flatbrød på hytta hos Inger er én av de få tilfellene.

Sushi, har jeg funnet ut, funker fint for en fiske-skeptiker. Det tror jeg er fordi fisken er pakket inn i så mye annet at konsistens og lukt forsvinner. Men jeg kan jo ikke gå gjennom livet og spise rå fisk som er pakket inn i ris og tang, dyppet i soyaolje (den klimaslemme soyaen dukker opp der også) og kamuflert bak syltet ingefær og sterk, god wasabi.

Du som våger deg på fisk, her finner du oppskrifter. God appetitt!

LES OGSÅ: Fisk, kjøtt og klimaavtrykk

Rødt kjøtt har et stort og stygt klimaavtrykk. Fisk, særlig den som er kortreist, er klimasnilt, sunt og bærekraftig. Fisk er stort sett alt det kjøtt ikke er, bortsett fra på et viktig, og for meg avgjørende, punkt. Fisk er så inninatta fælt.

LES OGSÅ: Sushioppskrifter

LES OGSÅ: Fakta om norske fiskerier

Ideen med å ramle ut av fiskekassen er å gi uttrykk for at det ikke er problemfritt å være kjøttfri. Derfor trenger jeg hjelp fra noen som virkelig kan å lage mat som er grønn på mer enn én måte.

På forsiden nå