LEDER: 100 dager med Frp

Frp ruller i dag ut sin strategi «101 tiltak for 100 dager» på private Ringvål sykehjem i Trondheim. Det har lenge vært knyttet stor spenning til hvor mye partiet, som aldri tidligere har vært i regjering, kan være i stand til å gjøre på kort tid.

Frem til nå har Frp solgt inn planene som en liste over konkrete endringer av Norge partiet kan gyve løs på fra regjeringskontorene - uten å måtte lene seg på et flertall i Stortinget. Men en gjennomgang av mange av tiltakene Adresseavisen har gjort, viser at så enkelt blir det nok ikke. Mange av punktene i Frps 100-dagersplan er nemlig avhengig av å få støtte i Stortinget.

Bare en ønskeliste?

Nestleder Per Sandberg er en av svært få i partiet som har hatt de store planene i kofferten i lengre tid. Men lanseringen har flere ganger blitt utsatt. Adresseavisen kjenner til at man internt i Frp frykter at den storstilte lanseringen vil bli oppfattet som en tynn affære – med mange gode ønsker fremfor snarlig gjennomførbare forslag.

– Det er riktig at noe av det vi viser frem vil ta mer enn 100 dager. Noe vil også være avhengig av budsjettvedtak i Stortinget. Men vi kan starte med å initiere mange av prosessene med en gang vi kommer oss i posisjon, sier Sandberg.

– Så 100-dagers planen er mer en ønskeliste enn en ren aksjonsplan?

– Dette viser folk hvordan vi vil arbeide de 100 første dagene med å forandre Norge, fastholder Sandberg som likevel fortsatt fastholder at mye kan gjøres uten et stortingsflertall i ryggen:

– Fullmaktslover, forskrifter og rundskriv. Posisjon gir makt. Det er mye vi i Frp kan gripe fatt i med en gang, hevder førstekandidaten i Sør-Trøndelag.

Også sentralstyremedlem og kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge, innrømmer at planen har sine begrensninger:

– Det er jo hva en Frp-regjering ønsker å gjøre. Men det er jo åpenbart at verken fjerning av NRK-lisensen eller karakterer for åtteåringer er mulig å få gjennomført på 100 dager, medgir Dahlberg Hauge.

Brannfakkel i Trondheim

At avdukingen av Frps 100-dagers plan skjer i det Trondheim er ikke helt tilfeldig. Frp ønsker nemlig å velge Trondheim - «Stoltenbergs rødgrønne utstillingsvindu» - til å prøve ut et av sine mest sentrale grep innen eldreomsorgen. Frp vil nemlig innføre fulle juridiske rettigheter i eldreomsorgen.

– De som har faglig grunnlag for det, skal få lovfestet rett til sykehjemsplass, omsorgsbolig, rehabilitering og hjemmehjelp – finansiert direkte over folketrygden, erklærer Sandberg.

– Men dette er kanskje ikke gjort på 100 dager?

– Nei. Vi setter umiddelbart ned et utvalg med sikte på å starte arbeidet med innføringen av disse juridiske rettighetene. Men parallelt må det kjøres forsøk ute i en kommune av stor størrelse. Vi ønsker å gjøre dette i Trondheim.

– Hvorfor Trondheim først?

– Med 446 millioner i minus og 5,1 prosent driftsunderskudd står det i særstilling dårlig til i Trondheim. Kommunen sier selv de må gjøre kutt i eldreomsorgen, selv om det er kø og behov for flere plasser. Samtidig er det lagt ned mye privat kapasitet, som vil være lett å reaktivere når folketrygden overtar finansieringsansvaret.

– Hva om Trondheim sier nei takk til prøvestatus?

– Da får vi finne en annen stor kommune. Men ut i fra den økonomiske situasjonen kommunene er kommet i, tror jeg de vil takke ja.

Foto: TERJE VISNES