Ikke bruker de pels. Og ikke brenner de for pelsbruk. Likevel utgjør duoen Gerd Janne Kristoffersen og Eva Kristin Hanssen pelsdyrnæringens viktigste allierte denne helgen.

Fylkeslederne i Nord-Trøndelag Ap og Sør-Trøndelag Ap har nemlig påtatt seg oppgaven med å fronte fremtiden til den utskjelte næringen.

- Det er for lett å sitte i byen å synse om pelsdyrnæringa. Men næringa utgjør et viktig bidrag ute i distriktene. De fleste driver godt og innenfor loven, mener Eva Kristin Hanssen.

Sterke krefter for nedleggelse

På Aps landsmøte for to år siden skilte kun 28 stemmer pelsdyrnæringen fra en innstilling om å bli avviklet.

Nå er sterke krefter igjen i sving for å få lagt ned pelsdyrnæringen i Norge. Fra fylkeslagene i Hordaland, Vestfold, Troms, Buskerud og Akershus er det kommet forslag om en styrt avvikling av hele bransjen.

- Det er sterke krefter i sving i partiet for en innstilling om nedleggelse, erkjenner Gerd Janne Kristoffersen.

Næringspolitikk

Kristoffersen mene næringsargumentet, tradisjonen - og det faktum at bransjen etter mange avsløringer om mislighold nå viser tegn til bedring.

- For mange er pelsoppdrett en viktig og avgjørende attåtnæring. Det kan heller ikke være slik at enkeltoppdretteres mislighold skal ødelegge for en hel bransje, sier Kristoffersen.

Næringen mottar i dag omlag 40 millioner kroner årlig i statsstøtte. Ifølge Kristoffersen kan det gå mot et kompromiss.

- Det kan være at løsningen ligge i at man unngår et forbud, mot at statstøtten trappes ned, sier Kristoffersen til Adresseavisen.

Mens regjeringspartner Sp vil kjempe for mot forbud og for fortsatt statstøtte, er signalene fra SV at det er på tide å legge ned peldyrnæringen i Norge.

Bedring

Mattilsynet har gjennomført 88 tilsyn fra midten av november til 1. april.

Nærmere hver tredje av de drøyt 300 gjenværende pelsfarmene i landet, hvorav halvparten ligger i Midt-Norge, har dermed hatt besøk av inspektører fra Mattilsynet. Resultatene kan tyde på at forholdene i pelsdyrnæringen er på bedringens vei.

Mattilsynets undersøkelser viser at det er fattet vedtak om avliving/behandling av i alt 26 dyr i fire farmer med i alt 14600 dyr. Det utgjør i snitt 1,8 promille av dyrene i de aktuelle farmene.

Mattilsynet vil likevel ikke konkludere om hvorvidt næringen kan friskmeldes totalt.

Gerd Janne Kristoffersen (til venstre) og Eva Kristin Hansen forsvarer pelsdyrnæringen. Bildet av reven er tatt på en farm i Oppdal ved en tidligere anledning. Foto: LEIF ARNE HOLME / JENS PETTER SØRAA / STEINAR FUGELSØY