Listhaug strammer inn

Innvandrere får ikke permanent opphold før etter fem år, ifølge regjeringens forslag. Må dokumentere norskkunnskaper, ha vært i jobb i tre år og ha bolig.

Sylvi Listhaug (Frp)  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Tirsdag setter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i gang arbeidet med å stramme inn reglene for å få permanent opphold i Norge. Det skriver VG.

Legges frem tirsdag

Ett av tiltakene Listhaug vil presentere i morgen, er langt strengere krav for å få permanent opphold i Norge. Perioden for å få permanent opphold i Norge utvides fra tre til fem år.

Det betyr at det vil ta mye lengre tid å få permanent opphold.

Les også: Flyktningene redder Frp

Må være selvforsørget

I tillegg må innvandrere bestå en norsk språkprøve før de kan få oppholdstillatelse:

– Vi foreslår at de må bestå prøve i muntlig norsk. Allerede i dag er utlendingen pålagt å ta en slik prøve, men det stilles ikke krav til resultatet. Utlendingen må også bestå den allerede obligatoriske prøven i samfunnskunnskap. I dag har det ingen konsekvenser at utlendingen ikke møter opp til prøven eller stryker. Det vil være en integreringstest, hvor man må dokumentere norskferdigheter og at man har vært selvforsørgende i tre år, sier Listhaug til VG.

Les også: «Kjære Erna. Fra kvinne til kvinne. Er du aldri redd?»

Behandles innen påske

Høringsfristen for forslagene er satt til seks uker, og fra regjeringens side er det en klar forventning om at Stortinget ferdigbehandler saken innen påske.

På forsiden nå