Det blir neppe noe nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet med alle de fire borgerlige partiene før tirsdag. De to regjeringspartiene satt mandag ettermiddag i krisemøte hos statsminister Erna Solberg (H).

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen kom til statsministerboligen i 16.30-tiden, men uten å ville gi noen kommentar.

Det var lenge ventet et forhandlingsmøte med alle fire partier mandag ettermiddag, men kilder nær forhandlingene sier til NTB at det er mer sannsynlig med tirsdag, fordi regjeringspartiene trenger mer tid til å vurdere og regne på Venstres siste forslag.

Sprekk i laget

Da Erna Solberg holdt sentralstyremøte mandag morgen sa hun at alle de fire partiene nå «legger seg i selen» for å sikre landet et budsjett i en vanskelig økonomisk situasjon. Hun beskrev likevel situasjonen som krevende.

Hvor reell den «gode viljen» egentlig er, er imidlerid høyst uklar.

Status mandag ettermiddag er nemlig at alle sier nei til alle:

  • Krefter i Høyre begynner å bli lei av at Frp blånekter å låse opp den såkalte bilpakken.

  • Venstre avviste Høyre og Frps tilbud om tre milliarder kroner ekstra til ulike klimatiltak på utsiden av bilpakken. I denne pakken lå det også penger til blant annet økt kontantstøtte.

  • Venstre kastet i stedet inn sin egen klimapakke på i størrelsesorden seks milliarder kroner.

  • Denne blir avvist av Høyre og Frp mandag ettermiddag, sier kilder til Adresseavisen. «Et dårlig forsøk på å omgå bilpakken», karakteriserer kilder i Frp overfor Adresseavisen – og sikter til forslag om økt CO2-avgift, som igjen vil øke pumpeprisen på bensin og diesel.

  • For sikkerhets skyld har KrFs stortingsgruppe bestemt seg for å avvise både regjeringspartienes og Venstres forslag.

KrF sier nei til Venstre

Siste bidrag til den borgerlige budsjettuenigheten kom fra KrFs stortingsgruppe. Der i gården bestemte man seg likegodt for å si nei til både regjeringspartiene og Venstre.

Etter møtet i stortingsgruppen, gjorde partileder Knut Arild Hareide det klart at KrF verken kan gå for Venstres eller regjeringens forslag, slik det foreligger nå.

- Det er ikke alt vi er enige med Venstre om i deres forslag, men jeg har fått fullmakt fra gruppemøtet til å forhandle videre om budsjettet, sa Hareide til Dagbladet etter møtet.

Han understreket at det er mer enn klimaspørsmålet som gjør at KrF ikke kan gå med på regjeringens siste budsjettforslag.

Tidligere har KrF vært klare på at de vil ha forhandlinger som er langt bredere enn på bare handle om klimapakken.