DAB-krigen i Stortinget:

Ap vil sikre slukking av FM-nettet

Arbeiderpartiet støtter Høyre og regjeringens forslag om å gå for DAB og slukke FM-nettet – og sikrer dermed overgangen.

Saken oppdateres.

Frps stortingsgruppe, derimot, går mot regjeringen - og vil stemmefor sitt eget forslag om å stenge FM-båndet.

Til tross for at Frps stortingsgruppe opprettholder sitt eget stenge-forslag, gikk justisminister Anders Anundsen (Frp) på talerstolen onsdag formiddag - og forsikret Stortinget om at sikkerheten er ivaretatt ved radioovergangen fra FM til DAB.

- God dekning og teknisk robusthet gjør at hensyn til beredskap ved overgangen fra FM til DAB er ivaretatt, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) da han redegjorde for Stortinget onsdag formiddag.

LES KOMMENTAREN: Radio er genialt. Måtte den overleve både politisk klabb og DAB

Fire statsråder

Arbeiderpartiet vil støtte Høyre og regjeringens forslag om å gå fra FM til DAB, selv om de fikk igjennom en utsettelse av saken i går.

Ap reagerte sterkt på at Frps stortingsgruppe ville avlyse stengingen med argumenter om at dette ville svekke både beredskap og sikkerheten landet rundt. 

Arild Grande krevde at de ansvarlige statsrådene kom til Stortinget og svarte på om dette stemte.

Fire statsråder, Linda Hofstad Helleland (H), justisminister Anders Anundsen (Frp), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) måtte derfor møte i Stortinget for å redegjøre for hvordan sikkerheten skal ivaretas når FM-nettet slukkes.

LES OGSÅ: - Totalt kaos, og verre blir det

Beroliget

Anundsen viste i sin redegjørelse til en fersk rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Rapporten fra DSB konkluderer med at beredskapshensyn er ivaretatt, sa Anundsen.

LES OGSÅ: Hvis ikke noen tar til vettet snart, sier jeg takk for laget til Radio Norge, P4 og NRK radio

Arbeiderpartiets Arild Grande bekrefter nå at Ap vil gå for regjeringens opplegg.

- Statsrådene har forsikret om at beredskapen vil styrkes med DAB. Det forholder vi oss til, og dermed kan slukkingen gjennomføres som planlagt. Men det er helt utrolig at Fremskrittspartiet ikke stoler på egne statsråder og fremmer forslaget om å stoppe slukkingen, sier Arild Grande, sa Grande i Stortinget.

Sandberg: Klokt SV-forslag

Frp har i utgangspunktet alltid vært motstandere av å stenge FM-båndet.

Men onsdag sa den ene Frp-statsråden etter den andre at det ikke var sikkerhetsmessige argumenter for å stenge FM-båndet etter en DAB-overgang - og forsikret Stortinget om at regjeringen vil følge opp vedtakene fra Stortinget om å stenge ned FM-båndet.

Likefult ble alle Frp-statsrådene utfordret av opposisjonen på om hva de kunne anbefale stengeforslaget fra Frp-kollegaene i Stortinget.

- Alle vet hvor Frp har stått i denne saken. Min respekt for Stortinget er for stor til at jeg vil gi meg inn på å diktere for stortingsrepresentantene hva de skal stemme, sa Sandberg - som litt senere i debatten la til følgende om SVs forslag - som går på at regjeringen må fortsette stengeplanen, men varsle om det oppstår beredskapsbekymringer.

- Jeg vil som sagt være forsiktig med å anbefale noe, men forslaget fra SV er klokt, sa Sandberg i Stortinget.

På forsiden nå