Støre taler til jublende Ap-venner samlet i Folkets hus:

- Vi skal følge rådet "Don't do stupid shit"

Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde Barack Obamas ord til sine da han torsdag ettermiddag banket løs på regjeringen i sin landsmøtetale.

Saken oppdateres.

Fra første minutt i landsmøtetalen gjorde han det klart at Arbeiderpartiet må overta regjeringsmakten til høsten.

- Jeg vet dere er klare. Jeg kan love dere: Jeg har aldri vært klarere, aldri kjent på en slik drivkraft. Vi - Arbeiderpartiet, AUF og fagbevegelsen - vi er klare, innledet Støre til en svært velvillig landsmøtesal.

Satte stemningen med Obamas råd

- Så hva skal vi konkret gjøre når vi vinner regjeringsmakt? La meg først gi et løfte som blir enkelt å holde. Vi skal følge Barack Obamas velformulerte råd, bygget på århundrer med politisk tenkning: "Don't do stupid shit", sa Gahr Støre til en jublende landsmøtesal - før han la til:

- Om dere lurer på hva dette betyr, så spør Thorbjørn Berntsen om en passende oversettelse.

By og land

I litt mer alvorlige vendinger tegnet Støre sitt bilde av Norge med Ap på rattet:

- Det betyr slutt - helt slutt - på urettferdige skattekutt som ikke gir vekst og jobber. Det betyr slutt på dyre privatiseringsreformer som bare øker byråkratiet. Det betyr slutt på å late som segway og vannskutere og lakrispiper er like viktig - nei - viktigere enn å fullføre pensjonsreformen. Det betyr slutten på å provosere distriktene ved hver eneste anledning. Ikke by mot land. Det gjør begge til tapere. Det er stupid. Men by og land sammen. Det gjør begge til vinnere. By og land, hand i hand, sa Støre - til jubel mellom hver eneste setning.


- Verdensledende på hav og helse

I Folkes Hus gjorde Jonas Gahr Støre det klart at arbeid til alle blir jobb nummer én for partiet i regjeringskvartalet.

Han lanserte to initiativ som skal bidra til ny vekst for Norge, et verdiskapingsprogram for havnæringene og et initiativ for å gjøre Norge til et foregangsland på digitalisering og ehelse.

Han viste til forskere fra SINTEF, som mener havnæringen i 2050 kan erstatte inntektene fra oljen og gassen.

- Jeg vil som statsminister fra "første stund" lede arbeidet med å få på plass et verdiskapningsprogram for havnæringen.

Støre fastslo også at Norge er ett av de landene i verden som har de beste  forutsetningene for å skape en ny næring innenfor digital helseteknologi.

- Vi har noen svært dyktige ehelsemiljøer allerede. Vi har noen av verdens beste helseregistre. Vi er blant de ivrigste i verden til å samle inn helsedata om oss selv. Vi skal ta vare på personvernet, utvikle ny banebrytende behandling og skape grunnlaget for en ny næring i Norge. Vi kan bli en pionernasjon innen kunstig intelligens og helse, sier Støre.

Derfor vil Støre som statsminister invitere lederne for de store teknologiaktørene til en ambisiøs satsing i Norge. 

- Målet er at Norge innen 2025 – på under åtte år – blir det ledende landet i Europa innen ehelse.

Ble personlig om sin far 

På slutten av landsmøtetalen trakk Støre frem sin avdøde far.

- Jeg fortalte at siden sist vi møttes har jeg fått mitt første barnebarn. Jeg har også mistet faren min. Far ble 91 år. Et langt liv ble fullført, med hans store kjærlighet, min mor, på Cathinka Guldberg- hjemmet ved Lovisenberg sykehus her i Oslo.

Støre fortalte at han og søstrene gått inn og ut av sykehjemmet.

- Men både glede og vemod. Vi har også blitt kjent med de flotte menneskene som jobber der. Og de kommer fra mange land. En av ettermiddagene stod Dagsnytt 18 på inne hos far. Vi hørte på sammen, far og jeg. En stemme fra et regjeringsparti hisset seg opp og hevdet at den norske velferdsstaten ville bryte sammen på grunn av innvandring.

Støre fortalte landsmøtesalen at hans far hadde sett på ham og spurt: «Har han som sier det vært på besøk her?»

-  For her brøt ikke velferdsstaten sammen på grunn av de som kom utenfra. Den ble holdt oppe av nettopp dem. Og for det fortjener de ikke vår mistenksomhet. De fortjener vår respekt og vår takknemlighet, sa Støre til varm og lang applaus fra salen.

Sjekk minivalgomaten: Er du enig med Ap-Trond?

Les også: Giske mener regjeringen fører Ap-politikk på flere områder

Les også: Ap forslag: - De som ikke vil donere organer, må reservere seg

Les også: Reagerer på Aps «bygderabatt» på bensin

På forsiden nå