HØYRES LANDSMØTE

Frontlinjene har gått på kryss og tvers i partiet. Men etter en over tre timer lang debatt lørdag formiddag, landet partiet på:

* Ja til eggdonasjon.

* Ja til assistert befruktning for enslige.

* Nei til surrogati.

Landsmøtet i Høyre overkjørte dermed partiledelsen.

Da avstemmingen ble gjennomført ved vising av stemmetegn var det et stort flertall i salen for å tillate eggdonasjon.

Både statsminister Erna Solberg og hennes to nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie stemte mot.

Voteringen om assistert befruktning var jevnere, men også der ble det flertall for.

- Jeg er selvsagt veldig skuffet. Men det viktigste for meg er at landsmøtet har satt klare grenser mot surrogati, sier helseminister Bent Høie til Adresseavisen.

- Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol har sagt at Stortinget må lage stramme rammer for å få gjennomført dette, siden hun forventer en motvillig helseminister?

- Dette er det ikke noe grunnlag for å hevde. Stortinget har fått seg forelagt en god melding. Høyres stortingsgruppe har nå fått i oppdrag å gjøre de nødvendige poltiske tilpassingene, sier Høie til Adresseavisen.

Spørsmålet om eggdonasjon og assistert befruktning kan bli vedtatt allerere før sommereferien.

Helse- og omsorgskomiteen avgir saken allerede i mai.

Barneministeren sa ja

Høyres likestillingsminister Linda Hofstad Helleland var lenge i tvil. Lørdag gjorde hun det klart at tiden er moden for å si ja til eggdonasjon.

Hofstad Helleland ville også gi enslige mulighet til assistert befruktning.

- En god debatt endte med et godt resultat. Dette viser at Høyre er et parti som kan endre seg og tilpasse seg samfunnet vi lever i, sier Helleand til Adresseavisen.

Hun er glad for avklaringene i partiet, men også tydelig på at Høyre ikke skal gå for raskt frem.

- Høyre skal være et parti som holder igjen på grensene som hele tiden utfordres i bioteknologien. Men tiden er moden for å si ja til eggdonasjon og assistert befruktning for single. Hensynet til de ufrivillige barnløse gjør at jeg har landet på dette, sier Hofstad Helleland.

LES TONE SOFIE AGLEN: I Skyggen av Erna

- Skal holde tilbake

Men Hofstad Helleland mener «føre-var»-prinsippet må brukes på bioteknologiområdet, og avdvarte landsmøtet mot en ytterligere liberalisering.

- Når jeg nå er kommet til at jeg vil ja til eggdonasjon er det også et meget tydelig nei til surrogati, endring av fosterets egenskaper, genterapi og forskning på befruktede egg, og andre ting jeg mener grenser mot sorteringssamfunnet. Her må vi være krystallklare, sier Helleland.

SIER JA: Barne- og likstillingsminister Linda Hofstad Helleland

Store mindretall

Spørsmålet om assistert befruktning for enslige ble, i likhet med eggdonasjon, vedtatt med store mindretall.

Tilhengerne av assistert befruktning for enslige argumenterte seg gjennom formiddagen med blant annet at det fødes for få barn i Norge, at barn med én forelder ikke har dårligere forutsetninger i livet, og at det finnes behandling tilgjengelig i våre naboland.

– Det tilsier etter mitt syn at denne typen behandling bør gjøres tilgjengelig i Norge, men tilpasset norske lover og regler, sa Ingrid Skjøtskift, gruppeleder i Trondheim Høyre.

Skjøtskift frontet ja-siden i debatten om assistert befruktning - og vant frem til slutt.

Skuffelse i KrF

Flere av de sentrale spørsmålene om bioteknologi skulle egentlig avgjøres på Høyres landsmøte i fjor. Men helseminister Bent Høie klarte i siste sekund å få utsatt hele debatten til i år.

I mellomtiden er det allerede etablert flertall for både eggdonasjon og assistert i Stortinget. Ap, Frp, Venstre og Sv har gitt klarsignal.

Men debatten i Høyre er blitt fulgt spent av blant andre KrF, som har advart sterkt Høyre mot å gå i en mer liberal retning.

Lørdag var skuffelsen over Høyre et faktum.

– KrF er skuffet over at Høyre mener det er riktig å åpne for eggdonasjon i Norge, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til NTB.

Hun sier KrF frykter at åpning for eggdonasjon kan føre til at vi endrer syn på barnet, at det blir mer sorterering og at en viktig skranke mot surrogati blir fjernet.

Hør Adresseavisens kommentatorer i podkasten OmAdressert

- Tror de forstår

Etter et år med intern debatt var leder av programkomiteen, Jan Tore Sanner, lettet som kunne innlede debatten lørdag morgen.

- Men jeg vil ikke legge skjul på at dette har vært krevende, sa Sanner.

Han mener Høyre har gjennomført en god debatt rundt spørsmålene om eggdonasjon, surrogati og assistert befruktning for enslige - og tok nederlaget med fatning.

- Men det er etikken som skal sette grenser for teknologien. Ikke motsatt, understreket han tidligere på dagen.

Høyres nesteder sier til Aftenposten at han ikke tror vedtakene vil ødelegge forholdet til KrF.

– Jeg tror KrF har respekt for de vedtakene som Høyre har fattet og ikke minst den grundige prosessen vi har hatt. Jeg håper KrF ser helheten. Vi sier klart nei til surrogati og tidlig ultralyd. Det siste er viktig for å motvirke sorteringssamfunnet, sier Sanner til avisen.

UNIGE OM BIO: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstsad Helleland er uenig med nestlederne i Høyre, og sier ja til eggdonasjon. Foto: Simen Granviken

Ingrid Skjøtskift vil bli ordfører: - Jeg er mer gira nå enn da jeg gikk inn i politikken.