Kommentar tirsdag 3. september 2013

Godt nytt for Høyre

Høyre-ungdommene kan juble over årets skolevalg, med god grunn. De gir Erna Solberg solid drahjelp de siste dagene før valget.

Saken oppdateres.

Ikke siden 1987 har Høyre vært største parti ved skolevalgene. Men minst like viktig som å være størst blant de unge, er det å ha stor fremgang ved disse valgene. Fremgang eller tilbakegang i skolevalgene er nesten alltid et varsel om resultatet ved det ordinære valget.

Årets skolevalgrekord peker i retning av et uvanlig godt stortingsvalg for Høyre. Normalt gjør nemlig Høyre, i likhet med Arbeiderpartiet, det bedre ved det ordinære valget enn ved skolevalget. Det skal likevel godt gjøres å komme over de 28,3 prosentene som skoleelevene gir Høyre.

Ungdommenes politiske valg er alltid en beskjed om hva som er i vente i voksenpolitikken, men de to valgene kan ikke sammenlignes direkte. Utslagene er større blant de unge. Og gjennom mange valg har de hatt en tendens til å trekke mot fløypartiene. Derfor har både SV og Fremskrittspartiet gjort det godt i skolevalgene. Hvor høy oppslutning de får kan sprike sterkt fra skolevalg til ordinært valg.

Fremskrittspartiet gjør det som oftest bedre blant ungdommen enn ved voksenvalget. For Høyre og Ap har det vært motsatt, tradisjonelt har de gjort det bedre ved ordinære valg enn ved skolevalg. Men hvis vi går tilbake til 1980-tallet opplevde Høyre den motsatte situasjonen, nemlig bedre skolevalg enn ordinære valg.

Det er endringene, tydelig fremgang eller tilbakegang, som gjerne gir klare varsler om hva som er i vente. At Høyre går opp og Arbeiderpartiet går ned, sammenlignet med valget for to år siden, bekrefter det meningsmålingene har vist lenge.

De fem siste valgene er det bare to partier som har vunnet skolevalgene, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Siden 1983 er det Ap som har vunnet flest. Høyre har ikke vunnet et eneste skolevalg siden 1987. Og da gikk Høyre tilbake, sammenlignet med skolevalget i 1985. Skolevalget indikerte med andre ord at høyrebølgen var på retur, selv om Høyre vant skolevalget.

Siden 1983 har Arbeiderpartiet vunnet seks skolevalg, Fremskrittspartiet fem, SV fire og Høyre ett. Det høyeste enkeltresultatet har Arbeiderpartiet, med 32,2 prosent i 1985.

På forsiden nå