Mandag ringte 19-åringen fra Sør-Trøndelag lensmannskontoret i sin kommune for å anmelde voldtekten, men ble bedt om å komme til avhør tre dager senere.

Skrekken sitter i

– Jeg føler meg nedprioritert, selv om politiet har ringt meg hver dag for å høre hvordan jeg har det. Skrekken sitter i meg fortsatt, og jeg har gledet meg til å få anmeldelsen ut av verden, sier hun til Adresseavisen.

Hun forteller at hun ble voldtatt i en privatbolig i en annen kommune i Midt-Norge natt til torsdag.

Fredag fortalte hun om hendelsen til legen sin, som sendte henne til voldtektsmottaket i Trondheim. Mottaket ringte da politiets kriminalvakt i Trondheim, som oppfordret henne til å anmelde saken.

Den voldtektsanklagede mannen nekter for beskyldningene.

Bevis er sikret

Politioverbetjenten ved lensmannskontoret bekrefter at han ba 19-åringen anmelde først torsdag denne uken.

Det er lenge å vente på å få anmelde en voldtektssak?

– Det akutte i denne saken er ivaretatt, ved at hun har vært på voldtektsmottaket. Da gjenstår det en vanlig etterforskning. Det er ikke uvanlig at fornærmede må vente i voldtektssaker. Vi prøver alltid å prioritere slike saker med en gang, men det kan skje at de må vente. Det skyldes ikke motvilje, men det handler om kapasitet da vi må trent personell som kan ta lyd- og bildeopptak av forklaringen, sier politioverbetjenten.

Først i går var disse personene tilgjengelige, de ble med den unge kvinnen til politistasjonen i Trondheim hvor avhøret ble foretatt.

Vil ikke dette gå ut over sikring av bevis?

Det var allerede gått en tid, og hun har vært på voldtektsmottaket. Det som kan sikres av bevis er sikret.

Hvordan tror du ofrene opplever å måtte vente?

– Alle skjønner at det er ubehagelig å bli utsatt for et overgrep, og at dette også er med på å bidra til ubehaget. Det skyldes kapasitetsproblemene vi har, sier politioverbetjenten.

Politiinspektør Jarle Wikdahl ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier voldtektsanmeldelser har høy prioritet.

– Det er uvanlig at jenter må vente med å få anmeldt. Vi ønsker at jenter skal anmelde så raskt som mulig, sier Wikdahl

Belastende

Adresseavisen har snakket med flere bistandsadvokater som reagerer på at hun ble bedt om å vente.

– Jeg kjenner ikke til den konkrete saken, men det høres veldig opprørende ut. Voldtekt er blant sakene med høyest prioritet hos politiet. I forhold til å sikre bevis på åstedet kan det få ganske store konsekvenser, sier Mette Skoklefald.

Mangeårig bistandsadvokat Lilli Marie Brimi er overrasket.

– I løpet av mine 20 år som bistandsadvokat har jeg aldri opplevd at ei jente ikke har fått levert en voldtektsanmeldelse før tre dager etter eget ønske, sier hun.

Bistandsadvokat Vibeke Meland har heller aldri hørt om noe lignende.

– Dette er veldig uheldig. Det kan hindre enkelte i å anmelde voldtekt, og det kan også brukes av tiltalte i straffesaken at fornærmede ikke anmeldte ham før. Det beste for ofrene er også å fortelle om det med en gang, når handlingen er fersk, sier Meland.

Hun sier rutinene i Trondheim fungerer godt i voldtektssaker, og at ofrene ofte drar rett fra voldtektsmottaket til politiet for å anmelde saken.

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad har opplevd tidligere at et voldtektsoffer ble bedt om å vente.

– Uten at jeg kjenner til den konkrete saken synes jeg dette høres for lenge ut. Det er i utgangspunktet belastende å anmelde et seksuelt overgrep. Min erfaring er at ventetid påfører den fornærmede tilleggsbelastninger som de etter min vurdering bør spares for, sier hun på generelt grunnlag.

19-åringen måtte vente på at de riktige folkene i politiet var ledige før hun fikk anmelde voldtekt. Foto: Bent Ramberg