Krigsfly funnet av NTNU-studenter utenfor Malvik:

Brødrene Arnfinn og Torbjørn så bombeflyet styrte i 1942

Småguttene Arnfinn og Torbjørn gjemte seg i potetkjelleren med familien da flyalarmen gikk i Malvik våren 1942. I år ble et britisk bombefly funnet på havets bunn, 72 år etter at Torbjørn så det bli skutt ned.

Brødrene Arnfinn (79) og Torbjørn (83) Vikhammermo står utenfor inngangen til potetkjelleren i barndomshjemmet i Saksvik. 

Saken oppdateres.

Malvik, april 1942: Flyalarmen går, og familien på Saksvik Nedre må skynde seg ned i tilfluktsrommet. Foreldrene Sverre og Lucie Vikhammermo tar med seg de fem barna, besteforeldrene på gården og tjenestefolket i sikkerhet i potetkjelleren. Mens lille Arnfinn (7) ligger oppå potethaugen i bingen med et ullteppe over seg, vil de voksne følge med på hva som skjer. Også odelsgutten Torbjørn (11) sniker seg opp for å se, selv om han ikke får lov.

Over hodene på dem, fra trondheimssiden, ser de et fly som kommer fra venstre og tar en runde over Saksvikbukta. Det skytes etter flyet fra alle kanter. Så flater det ut og buklander på fjorden.

- Vi fikk ikke lov til å gå ut av kjelleren. Men jeg lurte meg ut likevel. Jeg sto her sammen med faren min og fulgte med, forteller Torbjørn Vikhammermo.

Funnet etter 72 år

November 2014: Odelsgutten Torbjørn er blitt 84 år, mens lillebror Arnfinn er 79 år. De står på tunet på slektsgården og ser utover Saksvikbukta. I oktober i år ble bombeflyet som nødlandet i fjorden utenfor Vikhammer, funnet på 180 meters dyp i fjorden av NTNU-studenter. Flyet var på tokt for å bombe det tyske krigsskipet Tirpitz i Fættenfjorden. Flyet er intakt selv om det er preget av 72 år under vann, og studentene fra Institutt for marin teknikk har filmet og fotografert flyet under vann.

- Du vet, jeg var så vidt oppe av kjelleren. Jeg så flyet, som kom fra venstre. De skjøt etter det fra alle hold. Så gjorde det en runde over fjorden, og så flatet det ut. Det stupte ikke i sjøen, men landet flatt, sier Torbjørn.

Dette stemmer med observasjonene fra studentene fra NTNU.

- Det så ut som om flyet har buklandet, sa professor Martin Ludvigsen som ledet arbeidet, etter at funnet ble kjent i høst.

LES MER OG SE VIDEO: Studenter fant britisk bombefly i fjorden

Det ble gjort flere bombetokt mot Tirpitz våren 1942. Natta brødrene husker, er sannsynligvis den 28. april, da et fly nødlandet utenfor Vikhammer etter å ha blitt skutt i brann. To av de seks i flybesetningen omkom, mens de fire andre skal ha kommet seg ut av flyet og over i en gummiflåte. Men det var vanskelig å komme seg i land. De fire ble hjulpet i land av nordmenn, men ble overlevert til tyskerne. De britiske soldatene tilbrakte resten av krigen som krigsfanger i Tyskland.

Fant flåte i fjæra

Barna på gården ante ikke noe om etterspillet etter den dramatiske hendelsen, og husker at de ikke opplevde situasjonen som skremmende.

Arnfinn, som bare var syv år, fikk ikke lov til å gå ut, og husker flyalarmene som litt spennende, der han lå med et ullpledd over seg på toppen av potetbingen.

- Vi ungene var ikke nervøse. Kanskje var foreldrene våre flinke til å berolige oss, og så forsto vi ikke så mye, mener brødrene.

- Jeg sovnet ofte oppå poteten. Jeg husker ikke at vi frøs heller, jeg tror vi fyrte i størhuspanna, sier Arnfinn.

- De fleste voksne ville se hvordan det gikk. Det fikk ikke vi barna. Vi hadde jo knapt sett et fly før krigen startet, sier Torbjørn.

- Jeg kan huske det ristet i vannrørene da granatene eksploderte. Det var fullt av svarte prikker i lufta, forteller Torbjørn.

Dagen etter flystyrten minnes Arnfinn at han og de andre barna fant en gummiflåte i fjæresteinene.

- Det var en svær, svart båt med treseter. Vi holdt på i dagevis med å prøve å blåse den opp, for den var tom for luft. Men vi fikk det ikke til, forteller han.

- I Saksvikfjæra fant folk mye rart, for eksempel granater og ferske egg, forteller Arnfinn.

En lue full av drops

Stort sett mener guttene at de og deres tre søsken ikke merket så mye til krigen. Men okkupasjonsmakten hadde sitt grep om bygda. Tyskerne overtok sommerhus og kalte dem ved flotte navn som «Villa Edel» og «Villa Lisbeth». De beslagla også avlingene hvis de var «for store». Selv Arnfinn og Torbjørn, som vokste opp på en stor gård med ressurser, husker at de måtte spise kålrot stekt i tran.

Arnfinn husker at han og et par andre gutter pleide å stjele tyskernes surdeigsbrød, som de tok med til bestemoren og spiste med sirup på.

I nærheten var det også tyske krigsfanger på tvangsarbeid, som barna smuglet ut mat til.

Skriften på veggen

Brødrene går ned i kjelleren. Med sine tykke murvegger er den ikke stort endret siden krigen, selv om potetbingene nå er tomme. På murveggen, knapt synlig under flere saltutslag, står det skrevet med blyant: «I natt var det flyalarm – 1942». Dette mener brødrene ble skrevet av en nabo den aktuelle natta.

I fjorden et stykke utenfor slektsgården ligger fortsatt flyet på havets bunn. Det er foreløpig ikke tatt stilling til hva som skal skje med flyet, men professor Ludvigsen forteller at han og studentene ønsker å dokumentere funnene sine i en vitenskapelig artikkel. Det britiske bombeflyet kan være en krigsgrav for de to som omkom, og studentene har lagt vekt på å behandle det med respekt.

Arnfinn og Torbjørn er blant de få som fortsatt husker den nære lokalhistorien og dramaet som utspilte seg under krigen. På gården finnes fortsatt noen få minner, som påskriften på kjellerveggen, en humoristisk karikaturtegning av Hitler på veggen i vedskjulet, og skyttergraver som fortsatt avtegner seg som groper på tomta.

- Vi kjente til at det måtte ligge et fly i fjorden. Men det har ikke vært mye snakk om det før det ble funnet i høst, forteller brødrene Vikhammermo.

Arnfinn og TorbjørnVikhammermo gjemte seg i kjelleren med familien her da flyet ble skutt ned. 

Arnfinn og TorbjørnVikhammermo gjemte seg i kjelleren med familien her da flyet ble skutt ned. 

Halifax-flyet er forbausende intakt etter over 70 år under vann, ifølge NTNU-studentene som fant flyet. 

Halifax-flyet er forbausende intakt etter over 70 år under vann, ifølge NTNU-studentene som fant flyet. 

«I natt var det flyalarm. 1942» står det på murveggen i potetkjelleren. 

«I natt var det flyalarm. 1942» står det på murveggen i potetkjelleren. 

På forsiden nå