Trøndelag har en vekst både i antall utenlandske og norske gjestedøgn mellom januar og august 2015 sammenlignet med samme periode i 2014. 80 prosent av trafikken kommer fra Norge, men trenden med norgesferierende turister fra internasjonale satsingsområder fortsetter.

Ikke minst besøker stadig flere briter trøndelagsfylkene. Fra de britiske øyene er besøket opp hele 59,8 prosent i forhold til samme periode i 2014. Trøndelag viser også en større prosentvis vekst (9,7 prosent) enn landsgjennomsnittet (4,6 prosent) når der gjelder overnattingsdøgn.

Bedre flyruter

- Dette er et resultat av et målrettet markedsarbeid og kontinuitet i alt man gjør samt et tett dialog med reiselivsaktørene, forteller Petra Sestak, konstituert reiselivssjef i Trøndelag Reiseliv, i en pressemelding. Også en svak norsk kroner gjør Trøndelag og Norge mer attraktivt som reisemål.

Den positive utviklingen i antall overnattingsdøgn i Trøndelag henger sammen med veksten i antall flyruter fra Trondheim til Storbritannia og Tyskland.

- Gode flyrutetilbud er viktig også for det regionale reiselivet. Avinor og Luftfartsforum Trondheim lufthavn Værnes bidrar med ressurser til utvikling av innkommende trafikk på noen av direkterutene hvor Trøndelag Reiseliv har definert prioriterte markeder, fortsetter Sestak. Trøndelag Reiseliv prioriterer markedene Norge, Tyskland, Storbritannia, Sverige og Nederland.

Trafikktall fra Avinor viser god vekst på London-ruten som når har vokst til å bli Værnes tredje største utenlandsrute etter Amsterdam og København. Også flyruten til Berlin viser god utvikling med 13 prosent vekst hittil i år, bekrefter lufthavndirektør Lasse Bardal ved Trondheim lufthavn Værnes.

Fin vekst

Fra våre viktigste utenlandske markeder var besøket veldig positiv. 9721 flere overnattingsgjester fra Storbritannia tok turen til Trøndelag, en økning på 59,8 prosent i perioden januar til august 2015 sammenlignet med samme periode i 2014.

Antall tyske overnattingsgjester var 128 468 som tilsvarer en økning på 9,1 prosent.

Fra Sverige økte antall overnattingsgjester med 10 prosent (+ 5338) i perioden januar til august 2015, det tilsvarer 58 660 overnattingsgjester.

Fra Nederland var antall overnattingsgjester 30 664 i samme periode, en økning på 1,7 prosent fra i fjor.

Regionale forskjeller

Ser man på Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag hver for seg, viser tallene en positiv vekst i begge fylker. Nord-Trøndelag hadde en økning på 13,3 prosent og Sør-Trøndelag øker med 8,4 prosent.

I Nord-Trøndelag var det en økning på 20,4 prosent i antall overnattende nordmenn, mens antall utenlandske overnattingsgjester viser en tilbakegang på 14,4 prosent sammenlignet med 2014. Her er det særlig Værnesregionen (+25,3 prosent) og Innherred (+12,1 prosent) som står for økningen.

I Sør-Trøndelag økte både antall nordmenn (6,9 prosent) og utenlandske gjestedøgn (14,4 prosent) sammenlignet med 2014. Her er det Oppdal (+27,4 prosent), Orkdalsregionen (+18,1 prosent) og Hitra/Frøya (+11,1 prosent) som står for økningen.

Verdt å merke seg er det at oppdalsregionen er i ferd med å samle reiselivstrådene igjen. Markedsføringsselskapet Visit Oppdal ble tirsdag under paraplyen til Oppdal næringsforening etablert. Sist gang man forsøkte seg med et destinasjonsselskap i Oppdal endte det med knall og fall, interne stridigheter og konkurs med økonomisk tap. Nå samler næringen seg igjen til felles løft.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Turistene vil ofte oppleve mer enn ro og natur når de besøker Trøndelag. her er det Carzy Coyote Events som er på tur med gjester. Foto: Rune Karlsen