- Ekstremt farlig å sende opp fyrverkeri nyttårsaften

Oppfordrer folk på det sterkeste til å la fyrverkeriet ligge.

Brannvesenet og politiet i Sør-Trøndelag viser til forskriften om brannforebygging og ber folk avstå fra å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften.   Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Sør-Trøndelag politidistrikt og Trøndelag brann- og redningstjeneste går torsdag kveld ut og oppfordrer folk på det sterkeste til å la være å sende opp fyrverkeri.

- Vi har ikke noen anledning til å ilegge forbud på kort varsel, derfor må vi bare referere til forskriften om brannforebygging. Det er ekstremt farlig å sende opp fyrverkeri i kveld, sier vakthavende brannsjef Ole Anders Holmvaag.

LES OGSÅ: Midnattsfyrverkeri avlyst

Sterk vind og lite snø

forskrift om brannforebygging heter det:

«Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle ting som representerer en brannfare utendørs under slike forhold eller på slik måte at det kan føre til brann.»

Holmvaag grunngir oppfordringen med sterk vind og plutselige vindkast, i kombinasjon med lite snø og ugunstig vindretning.

- Vi anser det som enda mer risikabelt enn å sende opp fyrverkeri fra Festningen. Dette er fyrverkeri med lavere høyde og folk som ikke er trent i pyroteknikk, sier han.

LES OGSÅ: Her feirer de i vinden

- Ikke forsvarlig

Brannvesenet oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft.

- Når proffe pyroteknikere med proft utstyr avstår fra å bruke fyrverkeri i dag bør privatpersoner gjøre det samme, sier Holmvaag.

Merete Mauland i Trondheim bydrift støtter denne beslutningen.

- Det er rett og slett ikke forsvarlig å sende opp fyrverkeri i kveld. Vi tenker at hvis vi sender opp fyrverkeri fra Festningen nå, så sender vi et signal til andre i byen om det det er greit. Det er svært tørt på hustakene mange steder og lite snø, derfor er det en stor risiko å sende opp fyrverkeri, sier Mauland.

- Allerede vært på én gressbrann i kveld

Innsatsleder Roger Mogstad sier sannsynligheten er større for at noe skal skje når det er mye vind og lite snø.

- Vi har allerede vært på én gressbrann i kveld, sier han.

LES OGSÅ: Gressbrann på Flatåsen

Mogstad minner om at det er den som gjør opp ild eller eksplosiver som har det fullstendige ansvaret, og oppfordrer folk til å tenke seg om en ekstra gang.

- Det blir som med fjellvettreglene, man skal lytte til erfarne fjellfolk. Når erfarne folk sier at det er farlig, bør det bety noe, sier han.

Mogstad sier de frykter ulykker med fyrverkeri i kveld.

- Vi ser at det fyres opp privat, og vi ser avdriften det har. Det trekker ned mot bebyggelsen. Vi mener vi er berettiget bekymret for at det skal skje ulykker, sier han.

Vil levere ubrukt fyrverkeri

I etterkant av oppfordringen har flere etterspurt et sted å levere ubrukt fyrverkeri. Politiet sier problemstillingen kom brått på.

- Folk flest har jo kjøpt fyrverkeri et par dager før. De får bare oppbevare det samme sted litt til, så kommer det nok en meddelelse i pressen etterhvert, sier operasjonsleder Bernt Tiller ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

For ivrige barn som gjerne skulle sendt opp fyrverkeri kan ventetiden til neste gang bli lang. Politiet gir foreløpig ikke tillatelse til å sende det opp første nyttårsdag i stedet.

- Det er i utgangspunktet forbudt, og det er det vi forholder oss til. Om det gis noe amnesti for det kan jeg ikke si. Eventuelt får de gjemme det til neste år, sier han.


På forsiden nå