- Det som er ganske spesielt er at det i to av ulykkene har vært to personer som har omkommet, sier senioringeniør Helge Stabudsvik i Statens Vegvesen Sør-Trøndelag.

I fjor var det ti dødsulykker på trønderske veier, og elleve omkom. Så langt i år har har syv personer omkommet i fem forskjellige ulykker.

- Det er forferdelig trist. Så mange ulykker, med så mange drepte på rundt halvannen måned, er spesielt.

Små marginer

De endelige ulykkesrapportene for ulykkene så langt i år er ikke klare, så Stabudsvik kan ikke kommentere dem, men generelt sier han at mye av det har med tilfeldigheter å gjøre.

- Det er veldig små marginer som skiller alvorlige personskader og dødsfall, eller små og alvorlige personskader i trafikkulykker, så tilfeldigheter spiller en stor rolle, sier Stabudsvik og legger til at regionen har hatt et historisk lavt antall dødsulykker i trafikken i det siste.

- Selv om vi har hatt en ganske markert nedgang i antallet dødsulykker vil det alltid variere fra år til år. Forhåpentligvis går det lang tid før det skjer nye igjen.

Les flere saker om temaet her.

Godt vant

Stabudsvik understreker at han ikke kommentere dødsulykkene som har vært, men uttaler seg på et generelt grunnlag.

I tillegg til tilfeldigheter mener han også at vi generelt har blitt dårligere til å kjøre på vinterføre.

- Jeg mener selv at vi er blitt litt for vant til gode veier, lite snø og salting. I tillegg sitter vi med et intrykk av at folk ikke avpasser farten etter forholdene, sier senioringeniøren og legger til:

- Som sagt kan jeg ikke kommentere de dødsulykkene som har vært til nå, men vi ser jo at det generelt sett har vært mange trafikkulykker hittil i år, og at det har vært mye vinter og varierende føre. Så en kobling mellom ulykker, føre og ferdigheter er det nok.