- Han har bedratt de prostituerte, men ikke voldtatt

Trondheimsmannen (27) risikerer forvaring etter det som politiet mener er særlig krenkende voldtekter.

Forsvarer trondheimsmannen: En 27 åring risikerer inntil 21 års fengsel eller forvaring. Her er mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen. 

Saken oppdateres.

Mandag startet den fem dager lange rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett mot 27-åringen som har sittet varetektsfengslet siden i sommer. Politiet mener han har voldtatt to prostituerte på en «særlig smertefull eller krenkende måte». Han er også tiltalt for voldtekt av en annen kvinne i Trondheim gjentatte ganger over en periode på fem år. I tillegg er han tiltalt for to voldsepisoder og et narkotikaforhold.

- Han erkjenner ikke straffskyld i de tre voldtektssakene, men det gjør han for de to voldssakene og for den bagatellmessige narkotikasaken, sier mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

Aktor Unni Sandøy har sagt at hun vil be retten vurdere forvaring.

- Min klient tar det med største alvor. Han har aldri langt skjul på at han har hatt sex med kvinnene. Han har ikke vært dannet eller fair, han har bedratt disse kvinnene, men han har ikke voldtatt dem, sier forsvareren.

Mannen forklarte seg mandag om ett av forholdene. Han hevder uoverensstemmelsen oppsto da han ikke ville betale kvinnen.

Les også: Vil be retten om forvaring

Hadde dødsangst

Bistandsadvokat Gunhild Oftedal representerer kvinnen som forklarte seg mandag.

- Hun synes det var veldig vanskelig å møte tiltalte igjen. Samtidig mener hun det er viktig å fortelle for å stoppe mannen. Hun beskriver han som veldig farlig, sier Oftedal.

Kvinnen med afrikansk opprinnelse fortalte om det hun mener skjedde natt til palmesøndag for ett år siden:

- Hun hadde dødsangst da det pågikk, han truet henne med kniv og holdt kvelertak på henne. Hun ba han om å stoppe, men hun ble voldtatt grovt over flere timer. Han sa til henne at han skulle holde henne der i tre døgn og at han skulle drepe henne og kaste henne på sjøen. Hun forteller om gjentatte knyttneveslag, forteller Oftedal.

To dager senere dro kvinnen på legevakta og voldtektsmottaket:

- Hun sier hun dro dit fordi hun hadde så vondt i munnen sin at hun verken kunne spise eller snakke. Hun hadde veldig vondt i underlivet også, sier Oftedal.

Årsaken til at hun først ikke anmeldte saken, er angivelig at hun var redd for å bli kastet ut av landet.

- En uke etter at hun hadde vært på voldtektsmottaket, ringte de til henne. De lurte på om hun ikke ville anmelde forholdet, men hun var usikker. De tok kontakt med meg, og hun kom på et møte på mitt kontor. Jeg fortalte om hennes rettigheter, og sa at det var trygt å anmelde saken. Da ønsket hun det.

- Hva sier din klient om tiltaltes forklaring?

- Hun sier det er løgn og at hun har forklart seg riktig, sier Oftedal.

Kvinnen har sluttet å arbeide som prostituert etter hendelsen.

Les mer om at politiet frykter prostituerte ikke tør å anmelde slike saker: - Det skal ha vært veldig brutalt

Vurderer forvaring

Det er to rettspsykiatrisk sakkyndige til stede i retten for å vurdere den tiltalte. Tidligere har statsadvokat Unni Sandøy sagt dette om spørsmålet rundt forvaring:

- Det stemmer at han ikke er dømt tidligere, men tiltalen inneholder tre poster av forhold som har en likhet i seg. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer, men det er forholdets art som gjør at det er naturlig å be retten vurdere forvaring. Det foreligger en fare for gjentakelse, sier statsadvokat Unni Sandøy.

Tirsdag skal den andre prostituerte forklare seg for retten. Onsdag skal kvinnen bosatt i Trondheim vitne.

Les den første meldingen som kom inn om denne saken i fjor sommer: Mann pågrepet etter melding om voldtekt

Aktor og bistandsadvokater:  Aktor Unni Sandøy (t.v.) i samtale med de to bistandsadvokatene Gunhild Oftedal og Tone Nilsen Skålevik. 

Aktor og bistandsadvokater: Aktor Unni Sandøy (t.v.) i samtale med de to bistandsadvokatene Gunhild Oftedal og Tone Nilsen Skålevik. 

Tolkeboks: Det skal tolkes på tre ulike språk i løpet av den fem dager lange rettssaken. 

Tolkeboks: Det skal tolkes på tre ulike språk i løpet av den fem dager lange rettssaken. 

På forsiden nå