Men politikerne i Oppdal er heller ikke klare for å gi Reitan flere naboer, og vil sikre at kursdeltakerne og Reitan-familien våkner opp med sauebjeller og brekende små lam om morgenen i Oppdal også i framtida. Politikerne i formannskapet har en annen begrunnelse enn Reitan Eiendom: De vil sikre dyrka marka rundt den gamle skolen.

Vil sikre dyrka jorda

Selskapet ønsker først og fremst å bevare idyllen og utsikten fra gamle Haugen skole som nå har vokst med adskillig flere bygninger og blitt til Rema-skolens kurssenter Ladevollen. Stedet brukes også som Reitan-familiens feriested.

- Vi er livredde for å bli innebygd. Omgivelsene gjør stedet til en unik idyll. Vi er redde for at det skal komme opp boliger på nabotomtene, sa bestyreren på Ladevollen, Stein Terje Myran, til politikerne da han viste formannskapet rundt på eiendommen torsdag.

For å hindre utbygging rundt kursstedet vil Reitan Eiendom AS kjøpe 24 mål kommunal grunn, men Myran fikk kun ordfører Kirsti Welander og Olav Martin Mellemseter (H) på glid. De ville i formannskapsmøtet utsette saken og forhandle med Reitan Eiendom rundt et mulig makeskifte med blant annet småbruket Stenersplassen, som ligger nedenfor den gamle skolen, og som Reitan Eiendom nå også eier.

- Det vi har sett i dag viser at Reitan-gruppen bidrar til betydelig verdiskapning i Oppdal. Vi skal også være gode tilretteleggere, og jeg opplever at Reitan Eiendom ber om en forutsigbarhet for områdene rundt Ladevollen, hvor de har investert betydelig, understreket ordfører Welander.

Flertallet sier nei

Flertallet i formannskapet ville som rådmannen, avvise hele utspillet, og ikke la Reitan Eiendom kjøpe 24 mål ved Ladevollen. Rådmannen skriver i sin vurdering at et slikt kjøp vil skape presedens, foruten at det for kommunen er strategisk fornuftig å eie sentrumsnær eiendom.

- Det er imponerende å se hva Reitan Eiendom har bygd opp her i Oppdal, men jeg tror kommunen skal klare å gi Reitan Eiendom og andre den forutsigbarheten de trenger. Kommunen skal greie å forvalte eiendommene, sa Ola Husa Risan (Sp).

Anne Grethe Hoelsether (Ap) var ikke helt overbevist om at det var bare sauens breking og den vakre utsikten fra kurssenteret som var bakgrunnen for oppkjøpslysten til Reitan Eiendom.

- Reitan Eiendom kommer med en tynn begrunnelse. Dette er strategisk tenkning, og de vil sikre seg området nå, sa Holseter, som mente at kommunen bør sitte på eiendommene rundt gamle Haugen skole også i framtida.

Naboer: Rema-skolen i Oppdal har fått naboer tett på seg, og ønsker å forhindre at kurssenteret blir innebygd. Foto: Tommy Fossum
Omvisning: Formannskapet i Oppdal fikk torsdag en omvisning på det som en gang var Haugen skole, men som i dag har blitt Reitan Eiendoms Ladevollen. Foto: Tommy Fossum