Nordstrand tilbakeviser Brox-kritikk

Lege Berit Nordstrand undrer seg over kritikken fra Yngve Brox, men ønsker debatten velkommen.

Berit Nordstrand mener det er bra at politikere engasjerer seg i en debatt om kosthold.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Høyre-politiker Yngve Brox gikk i et debattinnlegg tirsdag ut mot kostholdsrådene til lege Berit Nordstrand. Han mener noen av rådene Nordstrand er sitert på er direkte feil.

- Hva var årsaken til at du reagerte på dette?

- Jeg kom tilfeldigvis over artikkelen «Ti usunne matvarer du bør bytte ut» der hun og kokken Kjartan Skjelde lanserte kokeboka de har gitt ut. Jeg er ikke fagmann, men synes dette er veldig lite logisk. For eksempel at havsalt er bedre enn vanlig salt, det er jo det samme stoffet. Hvis man stoler på Helsedirektoratet, så var det mange av rådene som ikke stemte med deres råd, sier Brox til Adresseavisen.

- Flott med engasjement

Berit Nordstrand undrer seg over kritikken når Brox ikke har faglig bakgrunn på området. Hun ønsker derimot en debatt om kosthold velkommen.

- Det er flott at politikere engasjerer seg i kosthold, men det hadde vært enda bedre hvis det hadde ført til bedre mat på offentlige institusjoner, sier Nordstrand.

Hun mener at sunnere mat servert i offentlige institusjoner, som sykehjem og sykehus, ville ha forebygget sykdom og redusert bruken av en rekke medisiner.

- Maten som legges på fatet mange steder er langt fra den kvaliteten at den følger kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, sier Nordstrand.

LES OGSÅ: Lege og kokk med dårlige helse- og kostholdsråd

LES OGSÅ: Kostholdsekspert tok ut 2,8 millioner i utbytte

Redd for kroppspress

Brox sier at han er opptatt av matlaging, men ikke kosthold, og forklarer:

- Jeg spiser det jeg liker, og er for glad i både søtt og fett til å være noen sunnhetsapostel, sier Brox.

Han er redd for at det voldsomme fokuset rundt mat er med på å skape kroppspress.

- Selvsagt er det viktig å prøve å leve sunt, men det er viktigere å ha normalt måtehold og ikke stresse så voldsomt. Da tror jeg mange ville ha det bedre, sier Brox.

LES OGSÅ: Her er ekspertens syv kostholdstips

Honning

Et av rådene til Nordstrand som Brox mener er feil er at man bør bytte ut sukker med honning. Nordstrand peker på at sukker forstyrrer tarmfloraen, svekker immunforsvaret, skaper betennelser i kroppen og løftes frem som den viktigste årsaken til overvekt og livsstilssykdommer, som for eksempel diabetes 2. Hun påpeker at sukker også forstyrrer metthetsfølelsen.

- Honning styrker tarmfloraen, demper betennelser og bedrer fettforbrenningen hvis den erstatter sukker og inntas i moderate mengder, sier hun.

LES OGSÅ: Livsstilsprofeten

Kutte salt

Brox mener også at det er et misvisende råd at man bør bytte ut vanlig salt med havsalt fordi det inneholder det samme. Nordstrand mener Brox har misforstått.

- Mineralsalt har en rikere saltsmak, som gjør det lettere å kutte saltmengden i kostholdet. Det er også lettere å kutte saltinntaket hvis man bruker mer av andre smaksforsterkere som urter, sopp og eddik, sier Nordstrand, som mener at man bør følge Helsedirektoratets råd om å begrense saltinntaket til mellom tre og fem gram salt om dagen.

LES OGSÅ: - Helt ok å legge på seg to-tre kilo i jula

Hvetemel

Høyre-politikeren mener det ikke er holdepunkter for å si at andre korntyper er sunnere enn hvete, men at rådet bør være at man bør spise mer grovmel. Det er ikke Nordstrand enig i.

- Andre korntyper inneholder mindre stivelse, har svakere gluten og mer næring. Gamle, ukryssede kornsorter er kornslag vi har levd på i tusenvis av år. Moderne kryssing av korn kan endre proteinstrukturer i kornet, noe som kan være medvirkende årsak til betennelser, svekket tarmslimhinne og allergiske reaksjoner i kroppen. Min erfaring er at enkelte betennelsestilstander forsvinner når man bytter ut den moderne hveten. Dette er et tema det må forskes mer på, sier Nordstrand.

Forvirrende råd

Nordstrand er derimot enig med Brox på ett punkt;det kan være vanskelig for folk å styre i jungelen av kostråd.

- Man må være flinkere til å skille mellom trendy dietter for å gå ned i vekt og sunn hverdagsmat. Mange tror at trendy dietter er synonymt med sunn hverdagsmat, men det er i de fleste tilfeller feil, sier Nordstrand.

På forsiden nå