Mann pågrepet og 30 skytevåpen beslaglagt

Politiet bekrefter at en mann er pågrepet og at omkring 30 skytevåpen er beslaglagt i forbindelse med en aksjon som har pågått over de to siste døgn ved Svorkmo.

Politiet og forsvaret rykket ut til eiendommen hvor dynamitt ble detonert og våpen ble beslaglagt. 

Saken oppdateres.

Politiets operasjonssentral røper minimalt om saken. Forsvaret bekrefter at de har bidratt med personell og utstyr til å detonere sprengstoff.

- Mannen ble pågrepet torsdag kveld, sier politiadvokat Harald Sjoner hos Krimvakta ved Sentrum politistasjon.

- Han er mistenkt for ulovlig oppbevaring av sprengstoff, våpen og ammunisjon. Det er snakk om omkring 30 lovlig ervervede og registrerte skytevåpen, men de er ikke oppbevart etter forskriften. Videre er det snakk om sprengstoff, sier Sjoner.

Ulovlig besittelse

Han har ikke oversikt over mengden sprengstoff som er oppbevart på eiendommen.

Politiadvokaten understreker at detoneringen av sprengstoff ble utført av politiet og Forsvaret og at sprengningene ikke er utført av mannen som nå er pågrepet.

- Han er siktet etter straffelovens paragraf 190 for ulovlig besittelse av våpen, ammunisjon og sprengstoff, sier Sjoner til Avisa Sør-Trøndelag.

- Mannen er også siktet for familiære forhold, uten at jeg kan gå nærmere inn på det. Men ingen personer er skadet som følge av dette, legger han til.

Forsvaret detonerte sprengstoffet

Jens Høylund er kommadørkaptein ved Forsvarets operative hovedkvarter. Han bekrefter at de har vært involvert i aksjonen.

- Forsvaret har bistått politiet med å få fjernet eksplosiver på en eiendom i ved Svorkmo. Vi har bidratt med personell og utstyr etter en bistandsanmodning fra politiet, sier Høylund.

Han henviser til politiet for videre opplysninger.

Stort politioppbud

Det var Avisa Sør-Trøndelag som meldte om flere sprengladninger som har gått av på en eiendom i ei bygd ved Svorkmo i Sør-Trøndelag ved 16.30-tiden fredag ettermiddag.

Et vitne Adresseavisen har snakket med, forteller om stort oppbud av politi over to dager. Vitnet har sett at en mann ble tatt med av politiet fra stedet torsdag kveld.

- Jeg observerte sju politibiler, inkludert et pansret kjøretøy, i flere kilometers avstand fra eiendommen. Det var også en ambulanse i nærheten. Politiet hadde med seg en spikermatte, de sto på post ved flere veikryss, hadde stengt ei bru og det var mye politi på eiendommen, forteller vitnet til Adresseavisen.

- Torsdag kveld kjørte jeg forbi og kunne se en person bli tatt med og kjørt vekk fra eiendommen.

Politiet tier

Politiet er sparsomme med informasjon, til tross for at de bekrefter at det har vært flere henvendelser fra publikum som lurer på hva de kraftige smellene skyldes.

- Det jeg kan si er at det har vært en kontrollert nedtakning av dynamitt i samarbeid med forsvaret, sier operasjonsleder Trude Carlsson ved Trøndelag Politidistrikt. Noe særlig mer vil ikke politiet ut med.

- Jeg vil ikke si noe mer på grunn av sakens omfang, sier Carlsson.

Hun opplyser til Adresseavisen kl 20.35 at de er ferdige med detoneringen og at det ikke er farlig.

Folk lurer

Avisa Sør-Trøndelag har vært i kontakt med flere vitner som har hørt smellene. Det var innbyggere som tipset avisa om saken.

- Jeg er på Vormstad. Jeg kjenner det i bakken at det drønner nå igjen. Dette er det femte smellet, sier et av vitnene til avisen i kveld.

Adresseavisen får opplyst at det har vært mellom åtte og ti kraftige sprengninger som har rystet hus flere kilometer fra stedet detonasjonene har blitt gjennomført.

Store politistyrker og Forsvaret skal ha beleiret eiendommen til den pågrepne mannen i to dager. Vitnet forteller at politiaksjonen begynte i 19-tida torsdag. Sju politibiler skal ha ankommet stedet torsdag kveld, en av dem var pansret. Flere patruljer ankom i tretida natt til fredag.

- Også militære og flere politipatruljer har ankommet ut over fredagen. Det var ikke noe lokalt politi på stedet, som jeg kunne se, sier vitnet.

Forsvaret involvert

Politiet vil ikke si annet enn at de har full kontroll, at Forsvaret kontrollerer dette og at alt går forskriftsmessig for seg.

Da Avisa Sør-Trøndelag var i kontakt med operasjonssentralen like etter klokka 18.00 fredag, kunne Trude Carlsson bekrefte at det ikke var snakk om en øvelse.

Politiet ønsker ikke å bidra med mer informasjon om hendelsene.

- Vi er ferdige på stedet og det er ikke farlig, sier operasjonsleder Trude Carlsson ved Trøndelag Politidistrikt.

Klokken 18 i kveld var fortsatt politi og Forsvaret på stedet, men sprengningene er avsluttet.

Lørdag morgen var det ikke synlig politi på eiendommen.

Mannen ble anmeldt

- Det kom inn en anmeldelse som gjorde at politiet aksjonerte, sier lensmann Tor Kristian Haugan i Orkdal kl 22.40 fredag kveld. Han vil ikke si noe om hva anmeldelsen gikk ut på.

Han forteller at etter pågripelsen torsdag ettermiddag, har politiet brukt fredagen til ransaking på stedet. Den pågrepne mannen eier stedet der han ble pågrepet. Han bodde alene.

Lensmann Haugan sier det er for tidlig i etterforskningen til å si om han hadde tillatelse til å ha våpnene.

- Han hadde masse våpen. Vi lurer på om han hadde lov til å ha alle våpnene, sier lensmannen.

- Mannen fremstilles for varetektsfengsling lørdag, sier politiadvokat Ola Overbye ved Krimvakta ved Sentrum politistasjon.

På forsiden nå