Mens turkameratene ville sove, skal mannen ha forgrepet seg på dem

Mens de mannlige kjenningene sov eller lot som de sov, skal mannen i 20-årene ha utført seksuelle handlinger på dem. På telefonen hans fant politiet bilder fra hendelsene.

Tok ut tiltale: Statsadvokat Per Morten Schjetne skal aktorere straffesaken mot mannen som er tiltalt for overgrep mot fire bekjente menn. Straffesaken er berammet til 26. januar. Bildet av Schjetne er tatt ved en tidligere anledning. 

Saken oppdateres.

I januar må en mann i 20-årene fra Trøndelag møte i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for én voldtekt, to voldtektsforsøk og et forhold som omhandler seksuell handling uten samtykke. De fire fornærmede i saken er alle menn og bekjente av den tiltalte, opplyser statsadvokat Per Morten Schjetne som skal aktorere saken.

Voldtekten mannen er tiltalt for, skal ha skjedd vinteren 2014 på en hyttetur i Sør-Trøndelag. Mannen i 20-årene skal ifølge tiltalen ha masturbert fornærmede mens han lå og sov og «var ute av stand til å motsette seg handlingen».

LES OGSÅ: Etterforsker voldtekt i Trondheim fengsel

- Mener det er straffbart

De to neste overgrepene som beskrives i tiltalen, skjedde på nattetid ved to ulike datoer i 2015. Det ene forholdet skal ha skjedd under en hyttetur, mens det andre skal ha funnet sted hjemme hos tiltalte. Ved begge tilfellene skal tiltalte ha masturbert mennene.

Ifølge tiltalen går det frem at trønderen i 20-årene trodde at de fornærmede «sov og var ute av stand til å motsette seg handlingen». Det gjorde de imidlertid ikke. Mennene skal begge ha vært våkne, men lot som de sov, ifølge dokumentet.

- Hvorfor tiltales mannen for forsøk på voldtekt og ikke voldtekt, når påtalemyndigheten mener det har skjedd overgrep mot disse to mennene?

- Han kan ikke tiltales for å ha gjennomført en fullbyrdet handling, fordi de fornærmede var våkne, forklarer Schjetne.

- Men kan han straffes når disse mennene ikke stoppet ham?

- Vi mener at dette er straffbare voldtektsforsøk, svarer Schjetne.

LES OGSÅ: Mann mistenkt for voldtekt etter trondheimspolitiets Facebook-etterlysning

Fant bilder av andre menn

- Hvordan ble politiet kjent med denne saken?

- Det var en av de fornærmede i tiltalen som anmeldte mannen. I forbindelse med etterforskningen ble det tatt beslag i mannens telefon og pc, og der var det lagret bilder som viste lignende situasjoner. Tiltalte fortalte da at han hadde begått lignende handlinger mot andre menn, som ikke hadde anmeldt ham, sier Schjetne.

Forholdet som omhandler seksuell handling uten samtykke skjedde også på en hyttetur i 2015. Tiltalte skal da ha befølt en mann utenpå trusa. Også dette skal ha skjedd mens den fornærmede sov og ikke samtykket til det, ifølge tiltalen.

- Mannen har erkjent straffskyld for alle de fire forholdene i tiltalen, sier Schjetne.

LES OGSÅ: Anmeldte toalett-voldtekt på utested i Trondheim

LES OGSÅ: Ung kvinne anmeldte overfallsvoldtekt på Rosenborg

- Sterk avsky og skam

Advokat Sigrun Dybvad har vært bistandsadvokat for tre av mennene under politietterforskningen av tiltalte. Hun opplyser at de tre fornærmede ikke visste at de alle var utsatt for handlingene til mannen.

Erstatning: Advokat Sigrun Dybvad har vært bistandsadvokat for tre av de fornærmede mennene. Hun opplyser at det vil bli fremmet krav om oppreisningserstatning for alle i retten. 

 

- Det vil i retten bli fremmet krav om oppreisningserstatning for alle, sier Dybvad, og legger til:

- Det er min erfaring at menn i 20-årsalderen ikke ønsker å fremstå som ofre - og i hvert fall ikke offer for seksuelle overgrep begått av menn. Dette sitter det langt inne å skulle snakke om. Det medfører følelser av sterk avsky og skam, og forklarer kanskje også hvorfor ikke alle anmeldte dette, sier hun.

Adresseavisen har ikke lykkes i å komme i kontakt med den tiltalte mannens forsvarer.

På forsiden nå