39-åring frifunnet for å ha drept kamerat på Fosen

- Han er naturligvis fornøyd og lettet, sier forsvarer Jon Reidar Aae.

Forberedt: 39-åringens forsvarer, Jon Reidar Aae, sier de ikke ser bort ifra at påtalemyndighetene anker dommen fra Fosen tingrett.  Foto: Pål E. Solberg

Saken oppdateres.

Fosen tingrett har frikjent den 39 år gamle mannen som var tiltalt for å ha drept sin kamerat i Bjugn 10. oktober fjor høst.

Mannen har i retten forklart at han handlet i nødverge da han slo med ett «kryss-slag» etter å ha blitt stukket med en biffkniv av avdøde Geir Åge Humstad (38).

LES OGSÅ: Nektet straffskyld for å ha kvalt kameraten til døde

- Handlet med nødvendig forsett

I dommen heter det at «Retten ser ikke grunn til å betvile tiltaltes forklaring og finner det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte handlet med nødvendig forsett.»

Retten mener videre at tiltaltes handlemåte må vurderes ut fra at han umiddelbart forut hadde blitt utsatt for et uventet og uprovosert knivangrep. Retten mener at handlingen til tiltalte var straffri og lovlig, og etter deres syn oppfyller handlingen vilkårene for nødverge.

Handlingen til den frikjente 39-åringen kom som følge av at han ble utsatt for et knivangrep av den avdøde. Angrepet skal ha skjedd etter at det oppsto en krangel dem imellom i avdødes leilighet.

LES OGSÅ: - Kranglet om svart magi før knivangrepet i leiligheten

Ser ikke bort ifra anke

Tiltaltes forsvarer, Jon Reidar Aae, har i ettermiddag vært i kontakt med den frikjente som har fått forkynt dommen.

- Jeg har hatt en kort samtale med min klient og han er naturligvis fornøyd og lettet, sier Aae til Adresseavisen.

- Full frikjennelse er jo det vi hele tiden har jobbet for.

Aae sier videre at han ikke ser bort ifra at påtalemyndighetene anker.

LES OGSÅ: - Dere må hjelpe vennen min, det er den eneste vennen jeg har

Ba om 12 års fengsel

- Dommen er tatt til etterretning, men jeg har ikke tatt stilling til om jeg vil sende en innstilling om at dommen bør ankes, sier Kaia Strandjord, statsadvokat og aktor i drapssaken.

- Jeg må få tid til å sette meg inn i dommen før jeg tar en avgjørelse, sier hun.

Strandjord opplyser at det er riksadvokaten som tar endelig stilling til om det vil bli foretatt en anke. Den totale ankefristen er på fire uker.

Strandjord har tidligere lagt ned påstand om at den drapstiltalte 39-åringen måtte dømmes til 12 års fengsel. Hun mente under sin prosedyre at det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte drepte kameraten med forsett.

De rettsmedisinsk sakkyndige som er oppnevnt av retten, mener Humstad ble kvalt.

LES OGSÅ: - Drapstiltalte fortalte at han brukte kneet mot halsen

Rettens vurdering av dødsårsak

I dommen står det: «På bakgrunn av de sakkyndiges forklaring og de øvrige bevisene finner retten bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte etablerte et press mot avdødes hals. Presset medførte venøs kompresjon og brudd i øvre bakre horn av skjoldbrusken.

Sett hen til den sparsomme mengden punktblødninger, kan presset ikke ha vært til stede i særlig mer enn 15 sekunder. Verken bruddet i skjoldbrusken eller venøs kompresjon i ca. 15 sekunder medførte i seg selv døden. Imidlertid ble også den refleks som medfører hjertestans utløst av presset mot halsen. Det er således det de sakkyndige har omtalt som reflekskveling som er den bakenforliggende dødsårsaken.»

LES OGSÅ: - Æ fikk en kniv i strupen, men det har itj nå betydning. Redd han

Behandling: På gulvet i dette rommet i leiligheten i Bjugn fikk avdøde behandling av helsepersonell natt til 10. oktober i fjor. 
        
            (Foto: Pål E. Solberg/Politiet )

Behandling: På gulvet i dette rommet i leiligheten i Bjugn fikk avdøde behandling av helsepersonell natt til 10. oktober i fjor.  Foto: Pål E. Solberg/Politiet

På forsiden nå