Etter 200 meter langs stranda hadde de fylt opp en svartsekk med isopor og plast

Anne Grete Hansen brukte søndagsturen til å rydde opp langs stranda på Øysand.

Øysand er et populært friområde, men det så ikke pent ut på søndagsturen til Anne Grete Hansen og samboer Tor Kaalvik (bildet). 

Saken oppdateres.

På søndagsturen tok Anne Grete Hansen i et tak for et renere miljø. Utstyrt med en søppelsekk gikk hun langs stranda på Øysand i Melhus og ryddet med seg plast og søppel som har blitt skylt opp på stranda i løpet av vinteren.

- Skremmende

På bare 200 meter var søppelsekken helt full av plast og søppel.

- Det var så mye plast og rot på stranda. Vi snakket med mange der vi gikk, og noen som bor i området fortalte at de pleier å ha dugnad både ved stranda og lenger inne på land, forteller Hansen.

- Det har vært mye oppmerksomhet i nyhetene rundt plasten som går i oppløsning og blir til bittesmå fibre. Jeg synes det er skremmende at det går i blodet på fisken og etter hvert over i oss. Det var veldig mange isoporbiter, de går i oppløsning, og hvor blir det av dem, sier hun.

Plast var det aller mest av på ryddeturen langs stranda. 

 

Hansen vil gjerne oppfordre andre til å plukke søppel langs veier, stier og strender når de er ute på tur.

- I tillegg til god samvittighet får man masse tøy og bøy - helt gratis, mener hun.

Anne Grete Hansen. 

 

- Plasthvalen åpnet øynene til folk

Malin Jacob, prosjektleder i organisasjonen Hold Norge rent, sier at det aldri har vært så stor interesse for strandrydding som nå.

- Over hele landet, men spesielt Vestlandet, setter folk i gang strandrydding. I ryddeportalen vår er det så langt registrert 300 prosjekter, sier Jacob, som mener årsaken til dette er klar:

- Det er nok hvalen på Sotra som ble funnet med plastposer i magen. Jeg tror den bidro til at mange har fått øynene opp for dette problemet.

LES OGSÅ: – Vi har observert både plastposer og annet søppel helt ned til 2500 meters dyp, forteller forsker

Hun roser Hansens initiativ.

- Jeg synes det er helt fantastisk at noen bruker fritida på å rydde i nærområdet sitt. Å rydde marin søppel fra stranda, bidrar direkte til at det ikke kommer ut i havet igjen. Det er en kjempeinnsats, sier Jacob.

- Har du noen tips til dem som vil sette i gang med strandrydding?

- Å ta kontakt med sitt lokale avfallsselskap og høre om de kan ta imot søppelet. De kan også søke oss om refusjon hvis de får utgifter, sier prosjektlederen.

LES OGSÅ: Miljødirektoratet deler ut 7,5 millioner mot marin forsøpling

Tirsdag var det registrert ni ryddeaksjoner i området Trondheim - Malvik, sju i Nord-Trøndelag, og 16 på Hitra og Frøya på ryddeportalen til Hold Norge rent.

Hold Norge Rent arrangerer hvert år den årlige strandryddedagen. I år foregår denne ryddeaksjonen 6. mai, og for første gang er det en nordisk strandryddedag

- Statsministeren skal bli med ut langs Oslofjorden, og miljøministrene i Norden skal ut på rydding 2. mai, forteller Malin Jacob.

Tomflasker og plastavfall var skylt i land. 

LES OGSÅ: Vet du om en lekeplass eller en tursti som bør bli fikset?

På forsiden nå