Nybiskopen: - Trøndernes raushet har allerede vist seg

Det var en ydmyk nyutnevnt biskop Herborg Oline Finnset som trakk frem at hun allerede har fått en fin velkomst.

Den nye biskopen Herborg Oline Finnset synes hun har fått en fin velkomst.   Foto: mariann dybdahl

Saken oppdateres.

Den nye biskopen Herborg Oline Finnset møtte pressen i Øysteinssalen i Erkebispegården tirsdag morgen. Først takket hun for tilliten, og sa at hun var overveldet over at kirkerådet har gjort et enstemmig vedtak. Hun gikk så over til å snakke om biskopen som skal gå av, Tor Singsaas.

- Singsaas har etterlatt seg fingeravtrykk og fotavtrykk overalt her, avtrykk av kjærlighet. Det er en stor jakke å ta på seg etter han. Men slik er det. Kirka har pekt på meg, og jeg har sagt ja. Med Guds hjelp får vi tenke at dette skal gå bra, sa Finnset.

- Trøndernes raushet har allerede vist seg, jeg har fått en så fin velkomst siden jeg kom hit. Nå fortsetter jeg altså her, fortsatte Finnset.

Møtte pressen: Nybiskopen i Nidaros.  Foto: mariann dybdahl

Les også: Biskopene vil ha Herborg Finnset som ny biskop i Nidaros

Bred kompetanse

Det var leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, som introduserte den nye biskopen.

- Vi ser en biskop med en veldig bred kompetanse. Finnset har i flere sammenhenger fremstått som en viktig brobygger, også når det gjelder evnen til å håndtere konflikter, sa Raaum.

- Så kan vi også si at du vant trøndernes hjerter, slik vi så i avstemningen. Det er uvanlig at en som kommer inn sånn nesten utenfra, gjør det så sterkt i den lokale avstemningsrunden, sa lederen for Kirkerådet.

Raaum sier Finnset fremstår som en åpen, glad, varm, sårbar, robust, snill og reflektert person.

- Du har en folkelig profil som jeg tenker passer veldig godt her i Nidaros. Du sier selv at du er opptatt av å peke på Gud som livet og gledens Gud. Det håper jeg du vil gjøre igjen og igjen og igjen, sa Raaum.

Leder i Nidaros bispedømmeråd Agnes Sofie Gjeset, Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, biskop Herborg Oline Finnset og leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum. 

 

Les også: Nidaros bispedømmeråd vil ha Finnset som ny biskop

- En modig biskop

Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, hilste fra Bispemøtet.

- Du kan glede deg! Vi har møtt deg og vi kjenner deg som en som tar rommet, som er modig og en som har et litt annerledes perspektiv. Du har den nordnorske folkeligheten og rausheten som vil passe godt i Nidaros bispedømme. Du vil komme som en god vind inn her, sa Byfuglien.

Forrige gang Nidaros fikk ny biskop, var det regjeringen som tok beslutningen. I dag er det Kirkerådet som utnevner den nye biskopen.

De to siste biskopene i Nidaros er Finn Wagle, som var mellom 1991 og 2008, og Tor Singsaas som har vært frem til han formelt går av 1. september. Finnset innsettes som biskop 10. september.

På forsiden nå