Her kan du sove blant tretoppene ti meter over bakken

Ola Arnfinn Ertshus (54) ristet litt på hodet da sønnen Sondre (24) kom med forslaget om å bygge ei utleiehytte oppe i tretoppene ute i marka til gården Berg i Soknedal.

Endelig ferdig: Ola Arnfinn Ertshus og sønnen Sondre Ertshus har bygd en trehytte syv meter over bakken. Opp til mønet på bygget er det elleve og en halv meter. 

Saken oppdateres.

- Men jeg sa ja. Det er viktig å støtte ungdommen i nye ideer som kan sørge for at gården driftes, sier Ola Arnfinn.

Den gamle furua og Ola Arnfinn har sett mye til hverandre denne vinteren. Og han har fått se mye til sønnen Sondre. Sammen har de fått løftet opp de 250 kilo tunge limtredragerne og festet dem med klaver til gammelfurua og tre yngre trær av samme type. Den gamle furua er sterk, men gamlemor og avleggerne hennes slipper å bære all vekten alene. I tillegg til trærne som står på stedet og dannet et perfekt utgangspunkt for å bygge hytta i trærne, har Ola Arnfinn og Sondre hentet furutrær som er kappet til og er med og støtter opp.

Fundament: Hytta er festet til fire gamle furutrær og støtte topp ekstra med støpte fundament og tømmerstokker. 

 

- Det har vært litt av en jobb. Hadde vi visst ...

Mange muligheter for friluftsliv

Hadde Ola Arnfinn sett for seg at det skulle gå med 1800 kilometer på snøscooter denne vinteren og at han skulle balansere i sikkerhetsline syv meter over bakken, hadde han kanskje tenkt seg grundigere om. Med sønnen som byggesjef har han holdt ut og fått på plass den 14 kvadratmeter store hytta som har hems der det er fem sengeplasser.

Turmuligheter: Vil du gå på tur, er toppen av Gynneldfjellet en mulighet. 

 

Man kan tyne inn syv personer på hemsen og et par stykker kan også sove nede i stua. Plattingen som hytta står på er syv meter over bakken. Hemsen med soveplasser ligger om lag ti meter over bakken og oppe i mønet er det elleve og en halv meter.

Les også: Burmaklippen - et småskummelt og lett tilgjengelig turmål

Hems: Hemsen har fem soveplasser. 

 

Rett ved siden av renner elva Gynnilda bedagelig forbi. Halvannens time spasertur unna ligger toppen på Gynnildfjellet. Der oppe fra ser du omtrent så langt du vil. Grusveien slynger seg oppover i fjellet og er lokkemat for syklister. Jakt, fiske og friluftsliv generelt. Her er det bare å forsyne seg av fysiske utfoldelser eller bare sitte og høre suset av furuskogen.

Elv like ved: rett ved hytta renner elvea Gynnelda. 

 

Ekorn som nabo

- Den eldste furua som er med og bærer hytta er nok et sted mellom 150 og 200 år gammel, mener Sondre.

Terasse rundt: Plattingen som hytta står på er syv meter over bakken. Terassen går rundt hele hytta. 

 

Flaggspett og ekorn trives sammen nede på foringsbrettet og langer i seg solsikkefrø. Også de har fått et tilskudd til det daglige brød etter at hytta i tretoppene kom på plass. Det er flere gamle dyregraver/fangstgroper i området under hytta. Både elg og hjort trives i området. Nærmeste hytte ligger et par kilometer unna.

Naboer: Fra terassen på hytta kan du se ned på foringsbrettet der fugler og et par ekorn forsyner seg. 

 

Nye inntekter

I byggverket, som er flott innredet av mor Kirsti, ligger troen på at dette kan bli erstatning for melkekyrne på gården. Ola Arnfinn og familien er glad i gården. Og glad i bygda. Ola Arnfinn mener den eldre garde må ha øynene åpne og tankene fri for nye veier å gå. Tidligere på dagen fikk de nyheten om at norsk kylling flytter fra Midtre Gauldal. Selv har han de siste dagene med melkekyr på gården.

Ny oppgave: Ola Arnfinn Ertshus har drevet melkeproduskjon hele livet. Nå blir han bookingansvarlig. 

 

Med bra besøk i hytta, håper de at inntekten kan kompensere for det de taper ved å gi opp melkeproduksjon. Ingen av de tre sønnene til Kirsti og Ola Arnfinn ønsker å drive med melkekyr.

Gynger svakt

Den gamle furua tenker nok sitt, men står der hun alltid har stått. Når nordavinden tar tak og regnet pisker, høres et sus fra furua og toppen vaier svakt mens de tynnere greinene pisker kjapt i været. Du kan kjenne en svak gynging i hytta.

Ny inntekt: Ola Arnfinn Ertshus (54) og Sondre Ertshus (24) håper tretopphytta kan erstatte inntekten de gir slipp på når de slutter med melkekyr på gården. 

 

- Vi har jobbet her oppe i stiv kuling. Da gynget det greit, men det er jo slik det skal være med en hytte i et tre. Dimensjoner på dragerne, innfestingen i trærne, de ekstra støttene og kryssbåndene gjør at vi er sikre på at dette er trygt, sier Sondre.

De solide dragerne under hytta er festet med klaver til furutrærne. 

 

Han er utdannet ingeniør og jobber for Multiconsult i Trondheim. Sondre har kjørt til jobb om morgenen, og tilbake igjen på ettermiddagen. Deretter fire-fem kilometer opp i marka for å jobbe på hytta sammen med far. Det ble mer kostbart og tok mer tid enn de hadde trodd.

Byggebas: Sondre Ertshus er byggingeniør og har stått i bresjen for byggeprosjektet. 

 

Familieprosjekt

Hele familien har støttet opp om prosjektet, ordføreren har gitt tommel opp og bygda ellers har fått noe å snakke om og dra å se på. Ola Arnfinn og Sondre mener at om lag 200 personer har vært innom for å se på byggearbeidet.

En slektning har skåret ut hjørnestokkene med motorsag. Noe av panelet inne i hytta er hentet fra en gammel solbrent låvevegg.

Utedo: Toalettet ligger nede på bakken. 

 

- Fordelen med å bo i ei sånn bygd er at det alltids finnes en som kan sveise, en elektriker eller andre som du kan be om hjelp om du selv står fast, sier Ola Arnfinn.

Han er takknemlig for all hjelp de har fått og ser frem til at det kanskje kan bli ei frihelg i sommer.

Og hele familien ser frem til den dagen hytta ikke blir samtaleemne hjemme i trønderlåna.

Gammelt og nytt: Gammelt solbrent bordkledning fra en låve er tatt vare på og brukt på veggen inne i hytta. 

 

2000-3500 kroner døgnet

Nå har de «Hytta i treet». Den heter det. Enkelt å greit. De har gravd, båret materiale, bakset i snøen med snøscooter og balanser og snekret oppe blant de fire furutrærne som står på kollen. Utleie av hytta starter 1. juli og 18 dager er booket. Det koster 2000 kroner døgnet mandag til torsdag. 3000 kroner fredag og 3500 lørdag.

Stilig innredning: Kirsti Ertshus har innredet kjøkkenkroken og resten av hytta som har hjørnesofa, vedovn, kokemuligheter (propan) og en liten vaskekrok. Etter hvert skal solcelle gi strøm. 

 

Sommerstid blir det om lag 100 meter å gå frem til hytta. Når snøen legger seg blir det fire-fem kilometer på ski i flatt terreng før du er fremme.

- Da kjører vi inn bagasje og proviant med snøscooter, sier Sondre.

Les også: På kanotur i de vakre Femund-traktene

34 trinn: Trappa opp til hytta har 34 trinn og et skilt midtveis. 

 

- Vi er spente på hvor mye utleie vi får. Vi har allerede mye i juli og så har vi leid den ut spredte dager utover høsten. Dette vil nok ikke komme helt av seg selv og vi regner med vi må jobbe for å få jevnt utleie, sier Sondre.

Og melkebonde Ola Arnfinn går over i ny rolle: Nå blir han bookingansvarlig for «Hytta i treet».

Les også: Oksygen-mysterium på Mount Everest for Guri Anne fra Trondheim

 

Har du tips til tur eller vil være med på tur? Tips oss!

Telefon: 951 98 755
oyvind.lein@adresseavisen.no
SMS/MMS: Kodeord TIPS til 951 98 755

Ett år i Bymarka
På forsiden nå