Advokat: - Trondheimsmor og to barn skal være på vei hjem til Norge

Kvinnen som er siktet for grov omsorgsunndragelse, skal være på vei hjem fra Malaysia. Ifølge hennes advokat skal hun og barna lande på norsk jord torsdag.

Advokat: Ole Andreas Thrana representerer trondheimskvinnen som er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun tok meg seg sine to barn til Malaysia vinteren 2016.  Foto: Kildebilde

Saken oppdateres.

Det bekrefter kvinnens advokat, Ole Andreas Thrana, til Adresseavisen sent onsdag kveld.

– De er på vei hjem, hele gjengen. Jeg har snakket med henne og hatt kontakt på tekstmelding, sier Thrana.

Les også: UD bekrefter pågripelsen av trøndersk tobarnsmor i Malaysia

Ifølge advokaten er en representant fra barnevernet og politiet med på reisen. Kvinnen er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun tok med seg sine to barn til Malaysia vinteren 2016. Torsdag forrige uke ble kvinnen pågrepet av lokale myndigheter i Malaysia. Barnas far og det norske sikkerhetsselskapet Pro Risk skal ha bidratt til arrestasjonen ved å gi lokale myndigheter tips om hvor tobarnsmoren befant seg.

Håper politiet tar hensyn til barna

Thrana vet ikke om kvinnen vil bli arrestert ved ankomst til Norge.

– Det er ubehagelig for henne med siktelsen, og det er to barn midt oppi det her. Jeg legger til grunn at politiet tar hensyn til det i håndteringen av dette når de kommer til Norge, sier Thrana.

Han sier han regner med å fortsette som kvinnens advokat i tiden fremover.

– Hennes ønske har hele tiden vært, og er fortsatt, å være sammen med barna sine. Nå var det ikke lenger noe alternativ å være der nede. Da er alternativet å være her og da får hun gjøre det beste ut av det, sier Thrana.

Søkte poltisk asyl

Mandag ble det kjent at kvinnen hadde søkt politisk asyl i Malaysia, og at hun hadde fått en lokal advokat. Men prosessen ble åpenbart raskt stoppet, uten at Thrana vet hva det skyldes.

– Jeg har ingen befatning med det. Men vi har jobbet på spreng med å oversette dokumenter de siste dagene, forteller han.

LES OGSÅ: Uklar situasjon for de bortførte barna

Utenriksdepartementet ønsket ikke å kommentere saken da Adresseavisen tok kontakt sent onsdag kveld.


Få tilgang til alt innhold på adressa.no.

Bli abonnent nå!


Far fortsatt i Malaysia

Martin Vaage i Pro Risk forteller at han har «sikre myndighetskilder» på at barna er på vei til Norge onsdag. Barnas far, som ikke har omsorgsrett, har oppholdt seg i Malaysia sammen med privatetterforsker Carl Petter Endresen de siste ukene. Ifølge advokatfullmektig Lars Mathias Undheim i advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson har han ønsket å være til stede for å støtte arbeidet og bidra til å sikre barnas beste.

Barnefaren er fortsatt i Malaysia, men prøver å komme seg hjem i løpet av uka, opplyser Martin Vaage.

Les også: Trondheimsmor rømte fra barnevernet

Les også: Mener norske myndigheter svikter trondheimsbarna som er bortført

Barnebortføringen til Malaysia

En trondheimsmor dro våren 2016 til Malaysia, etter at Fylkesnemnda hadde vedtatt at de to barna hennes skulle plasseres i fosterhjem. Bakgrunnen var en langvarig konflikt mellom mor og far. Barnevernet har politianmeldt mor og hun er siktet for grov omsorgsunndragelse. Både mor og far til barna er etnisk norske. Barnas mormor er siktet for medvirkning til grov omsorgsunndragelse. Hun ble pågrepet i et asiatisk land i fjor sommer og ført til Norge.

Strafferammen for grov omsorgsunndragelse er fengsel inntil seks år.

Til NRK i fjor sommer forsvarte mor til barna valget om å ta dem bort fra sine vante omgivelser og ut av landet. Hun mener hun ikke har bortført barna, og sier hun gjorde det som måtte til for å redde dem.

Barnas far, som heller ikke har omsorgsrett til barna, sier han er svært bekymret for ungene. Han sier at han hele tiden har vært enig i Fylkesnemndas vedtak, og sier at han forstår at barna trenger hjelp og at de derfor må til fosterforeldre.

Han var imidlertid ikke fornøyd med politiet og barnevernets innsats med å få barna hjem. Derfor engasjerte han det private sikkerhetsselskapet Pro Risk for å intensivere arbeidet med å få barna hjem. Privatetterforsker Carl Petter Endresen har vært på flere reiser i Malaysia gjennom det siste året for å spore opp trondheimskvinnen.

Trøndelag politidistrikt etterforsker saken, og Utenriksdepartementet har ytt konsulær bistand. Malaysia er ikke tilknyttet Haagkonvensjonen av 1980, om internasjonal barnebortføring. Dette har vanskeliggjort tilbakeføringen av barna, ifølge politiet og Utenriksdepartementet.

Familiens pass ble tilbakekalt av norske myndigheter og var ikke lenger gyldige. De oppholdt seg dermed ulovlig i landet.

Torsdag 25. januar 2018 ble trondheimskvinnen pågrepet av malaysiske immigrasjonsmyndigheter.

Torsdag 2. februar 2018 kom kvinnen og barna tilbake til Norge, etter å ha blitt hentet i Malaysia med representatenter fra barnevernet og norsk politi. Barnas far og det norske sikkerhetsselskapet Pro Risk skal ha bidratt til arrestasjonen ved å gi lokale myndigheter tips om hvor tobarnsmoren befant seg.

Mor ble fratatt barna ved ankomst i Trondheim, opplyser barnevernet. Barna er nå under barnevernets omsorg, i tråd med Fylkesnemndas vedtak fra 2016.

På forsiden nå