Her har katten Tigris kommet hjem etter 13 år på rømmen

Sommeren 2001 forsvant katten Tigris i Hemsedal. Lørdag ble hun gjenforent med sine eiere bosatt på Frosta – 13 år etter.

En dag forsvant katten Tigris. 13 år etter kom dukket katten til Birgit Bratberg Dokk opp igjen. VIDEO: Britt-Karin Grøsseth

Saken oppdateres.

Ja, du leste riktig. Katten Tigris har vært borte fra Birgit Bratberg Dokk og Idun Bratberg i 13 år. Katten har etter alle solemerker hatt tilhold i fjellet i Hemsedal i alle disse årene. Snakk om å ha brukt opp sine ni liv!

Katten ble fanget sammen med to andre løskatter i Hemsedal for vel en ukes tid siden. Det var ingen enkel jobb. For Tigris var tydelig reservert overfor mennesker – og holdt seg på minst 50 meters avstand, før hun til slutt satt fanget i buret. Heldigvis var katten registert og tatovert ved øret. Det gjorde at dyrevernere og kattelskere i Hemsedal kunne kontakte og levere tilbake katten til sin rettmessige eier lørdag. Kattens eiere kom på direkten fra Frosta og til Oppdal for å hente katten.

Det ble et rørende møte. Tårene trillet.

Følg Adresseavisen på Instagram

En sensasjon

– Det er ingen tvil om at dette er Tigris. Jeg kjenner henne igjen, sier Idun. Datteren Birgit nikker og setter seg rolig ved siden av katten, som snuser på Birgit, som hun som liten katt vokste opp i fanget på. Det virket som om katten også kjente igjen sine eiere. I alle fall ville ikke katten flytte seg fra fanget til Birgit når hun først hadde lagt seg ned.

– Tigris har virkelig holdt seg godt. Det er imponerede, sier Idun Bratberg, som ikke visste helt hva hun skulle tro da hun fikk telefonen fra Britt-Karin Grøseth fra Gol nylig, som hevdet at hun hadde katta hennes.

Jegeren får silkepute

Birgit hadde med Tigris på familiehytta i Hemsedal, like ved Dokk-stølen, både i 2000 og i 2001. Sommeren 2001 forsvant den.

– Vi søkte mye etter katten. Familiemedlemmer som ble igjen på setra utover sommeren fortsatte letingen, men katten var som sunket i jorda. Vi slo oss etter hvert til ro med at katten var tatt av et rovdyr eller at noe annet hadde skjedd. Vinteren 2003 mente Birgits bestefar at han så katten, men vi flira jo bare av det og anbefalte kjøp av nye briller. Men han hadde nok helt rett, ja, sier Idun Bratberg.

Hun minnes Tigris som en katt med sterke jaktinstinkt.

Jaktinstinkt

– Det lå mus eller småfugl på trappa hver dag vi var i Hemsedalstraktene, forteller Idun.

Nettopp denne egenskapen er nok årsaken til at katten har overlevd år etter år med tøffe vintre. I tillegg må hun ha hatt tilgang til et sted med varme og vann. Nå skal den 15 år gamle katten få slappe av hjemme på Frosta. –Nå skal hun få leve på en silkepute resten av livet, sier Birgit og Idun.


Det er utrolige 13 år mellom disse to bildene, og i alle de årene har katten Tiger vært borte fra Birgit Bratberg Dokk og Idun Bratberg. 
    
      (Foto: Privat)

Det er utrolige 13 år mellom disse to bildene, og i alle de årene har katten Tiger vært borte fra Birgit Bratberg Dokk og Idun Bratberg.  Foto: Privat

Birgit og Tigris var bestevenner helt til Tigris forsvant i 2001. 13 år etter er de igjen forent. 
    
      (Foto: Privat)

Birgit og Tigris var bestevenner helt til Tigris forsvant i 2001. 13 år etter er de igjen forent.  Foto: Privat

Tigris trives i fanget etter mange år på rømmen.  
    
      (Foto: tommy fossum)

Tigris trives i fanget etter mange år på rømmen.   Foto: tommy fossum

På forsiden nå