Terror skremmer ikke Selbekk

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk trosser terrorfaren og vil delta på et åpent møte om ytringsfrihet i Studentersamfundet i begynnelsen mars.

Vebjørn Selbekk kommer til Trondheim i mars. I februar deltok han på Hellkonferansen hvor man diskuterte Muhammed-karikaturer. 

Saken oppdateres.

Ytringsfrihet var også tema da terroristen angrep møtelokalene i København lørdag ettermiddag

- Jeg legger til grunn at det lokale politiet og PST tar de nødvendige vurderingene, og sørger for at de kan gjennomføre det åpne møtet på en sikker måte. Terrorister stopper ikke meg, sier Selbekk, som sammen med resten av panelet, deriblant direktør for Fritt Ord, Knut Olav Åmås, vil diskutere hvordan ytringsfriheten kan og burde opptre, og hvorfor den i aller høyeste grad er dagsaktuell.

Det skjer 7. mars i storsalen i Studentersamfundet.

Vurderer sikkerheten

PST vil ikke si noe konkret om sikkerheten i Studentersamfundet denne kvelden.

- Akkurat nå er vi opptatt med andre ting, sier PST-sjef Terje Lunde, og sikter til sikkerheten rundt Det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Både PST og Sør-Trøndelag politidistrikt var i går i møte med Det mosaiske trossamfunn i Trondheim for å diskutere sikkerheten etter angrepet på synagogen i København. PST-sjef Terje Lunde sier de nå gjør en rekke avveininger.

- Vi er nødt til å ta den negative utviklinga på alvor og legge den nasjonale trusselvurderingen til grunn. Jeg kan og vil ikke si noe om hva dette innebærer. Sikkerhetstiltakene blir mellom oss som deltok på møtet, sier Lunde.

- Kan ikke være redd

Redaktør Vebjørn Selbekk i avisen Dagen ble selv truet på livet etter at han publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed – de samme som første gang ble trykket i Jyllands-Posten i 2006.

- Angrepet i København har ikke gjort meg reddere. Jeg har tatt et valg om at jeg ikke kan tillate meg å være redd. For det er jo akkurat det de ønsker å oppnå. De vil jo at vi skal slutte å opptre offentlig og allment danse etter deres pipe. Det vil ikke jeg være med på, sier Selbekk, som mener det er vanskeligere å stanse enkeltpersoners angrep enn om det hadde vært snakk om en gruppering.

Bekymret for smitteeffekt

Selbekk er skremt over mønsteret i terrorangrepene i Paris og København.

- Først går de etter frihetsverdiene og så angriper man jøder i tillegg. Det er forferdelig at det igjen drepes jøder i Europa. Det skjer ikke for noe de har gjort, men for noe de er. Dette tankegodset og ideologien er tydeligvis veldig levende – og det bekymrer meg. Vi får tilbake tankegods vi trodde nesten var utryddet og veldig marginalisert i Europa. Men plutselig har vi disse antisemittiske miljøene tilbake.

Selbekk er også bekymret for smitteeffekten dette kan ha.

- Terroren i København følger samme mønster som i Paris. Jeg forstår godt at Europas jøder er betenkt. Tirsdag har vi et bilde i Dagen fra synagoge i Oslo med tungt bevæpnet politi. Synagogen bevoktes som en festning. Det er et stort tankekors at det er kommet så langt.

På forsiden nå