- Vi blir nedringt av folk som lurer på hvor yoghurten kan kjøpes

To produsenter i Røros ble hedret for unik og lokal smak på sine iskremer og yoghurt.

Trond Vilhelm Lund i Rørosmeieriet (t.v), Nina Sundqvist i Matmerk og Ingulf Galåen i Galåvolden gård var alle til stede på Rørsodagene i Mathallen i Oslo.   Foto: matmerk

Saken oppdateres.

Rørosmeieriet og Galåvolden Gård ble fredag hedret med Spesialitet-merket under Rørosdagene i Mathallen i Oslo.

- Lokalmatprodusentene i Røros er utrolig dyktige til å bruke gamle, lokale tradisjoner til å skape deilige nyvinninger, sa administerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, da hun delte ut hedersbetegnelsen til fem nye smakspesialiteter fra Røros.

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

- Skiller seg ut

Økologisk yoghurt naturell fra Rørosmeieriet og tre variasjoner av tjukkmjølk-is med rips, solbær og tyttebær, samt blåbærsorbet, alle fra Galåvolden Gård, er laget med den spesielle tettekulturen fra Røros, med dype røtter i den lokale gårds- og seterkulturen. Det skriver Matmerk i en pressemelding.

Meieribestyrer i Rørosmeieriet, Trond Vilhelm Lund, er svært glad for at yoghurten falt i smak hos fagutvalget til Matmerk.

- Det er en fin bekreftelse på at den skiller seg ut i positiv retning med en smak som er unik. Vi har også Spesialitet-merket på rømmen og smøret vårt, sier han til Adressa.no.

LES MER: Rørosmeieriet starter nytt meieri

Vil hamle opp med import-yoghurt

Han tror det er svært viktig for en yoghurt å ha en tydelig norsk profilering i jungelen av importyoghurt.

- Yoghurt er noe av det som det blir importert mest av. Vi håper at vår yoghurt kan demme opp, og responsen vi har fått så langt tyder på det. Flere butikkjeder har tatt den inn umiddelbart, sier han.

Å få spesialitet-merket gjør det enklere å få hylleplass til flere butikkjeder.

- Forbrukere er mer og mer opptatt av lokal tilhørighet og produkter fra nærmiljøet. Det er ingen tvil om at lokal mat har troverdighet og tillit som overgår de andre store produsentene. Min spådom er at yoghurten kan ta opp kampen med Røros-smør som vårt mest solgte produkt. Vi blir nedringt av kunder som lurer på hvor de kan kjøpe yoghurten, forteller Lund.

LES MER: Leverer smør og fløte til stjernerestaurant

- Stolt over utmerkelsen

Også Ingulf Galåen, eier og daglig leder av Galåvolden gård, er glad for utmerkelsen.

- Det er flere av våre produkter som har dette merket, og vi vet at det ligger en stor prosess bak med mange kriterier som skal være oppfylt. Dette er et offentlig kvalitetsstempel som det er relativt få produkt som har, sier han til Adressa.no på telefon fra Oslo.

Følg Adresseavisen på Instagram

Spesialitet-garantien er et kvalitetssmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

- Jeg er stolt over at vi får det for fire nye produkt. Da trenger man ikke bare å stå der og skryte av produktene selv, men understreke at en uavhengig jury har sagt at dette er et unikt produkt. Det gir mer tyngde når man skal markedsføre produktet, sier Galåen.

Matmerks fagutvalg, ledet av fylkesmann Lars Sponheim, gjør alltid en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket. Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.

Røros yoghurt fra Rørosmeieriet er laget av økologisk melk, og fettinnhold og smak kan variere med årstidene.  
    
      (Foto: matmerk)

Røros yoghurt fra Rørosmeieriet er laget av økologisk melk, og fettinnhold og smak kan variere med årstidene.   Foto: matmerk

Tjukkmjølk-is med forskjellige smaker er alle laget med basis i den lokale spesialiteten tjukkmjølk og fløte fra Rørosmeieriet. Galåvolden gård bruker bær fra Røros og Hedmark.  
    
      (Foto: matmerk)

Tjukkmjølk-is med forskjellige smaker er alle laget med basis i den lokale spesialiteten tjukkmjølk og fløte fra Rørosmeieriet. Galåvolden gård bruker bær fra Røros og Hedmark.   Foto: matmerk

På forsiden nå