Foto: Adresseavisen

De ble alle drept i Auschwitz.

– For ett år siden visste vi ingen ting om denne familien. Det er helt fantastisk at de nå får et slikt minnesmerke, sier Mats Klockljung (61).

Hans far var søskenbarn til Lilly og Sigurd som i flere år bodde sammen med sin mor Marie i Trondheim. Men Klockljung og hans familie i Sverige visste bare at deres slektning Meyer hadde blitt deportert og drept i Auschwitz. Ingen hadde fortalt dem at Meyer hadde giftet seg og stiftet familie. Mens Meyer reiste rundt i forretninger, bodde hans kone og to barn i Trondheim.

Nå sørger tre minnesteiner, eller såkalte snublesteiner, for at deres navn ikke blir glemt.

– Et fantastisk prosjekt, sier Klockljung som fredag tok turen fra Norrbotten for å se stedet hvor hans slektninger bodde før de ble arrestert, og for å være med på nedleggelsen av snublesteinene.

Les også: Var hemmelig radioagent

Ofre for nazismen

Snublesteinene eller «Stolpersteine» er skapt av den tyske kunstneren Gunter Demnig, og startet i 1993. Siden har han reist rundt i 18 europeiske land for å banke ned minnesteiner for de som ble ofre for nazismens grusomme brutalitet under andre verdenskrig.

– Jeg ønsker å minnes menneskene som ble drept, og hvem de var. I Auschwitz var de bare et nummer, men der hvor de bodde, var de en person, sier Demnig om sitt prosjekt.

Fredag la han ned 17 snublesteiner i Trondheim, deriblant tre på Museumsplass for å minnes Cissi Klein og hennes familie. Orkanger fikk også sin første minnestein. Totalt er det nå lagt ned over 40 slike minnesteiner i Trondheim.

Les også: Jødiske Simon føler på et økende ubehag

Stoppe opp

– De var utsatt for en dobbel forbrytelse. De ble drept, og så ble de glemt. Nå vil vi hindre at de ikke blir glemt. Vi vil holde på minnet til de som er borte. Når mennesker går forbi, så blir de oppfordret til å stoppe litt og minnes det forferdelige som skjedde, sa Even Borch under minnemarkeringen i Asylveita. Han er sogneprest i Sømna menighet, og har de siste årene sammen med datteren Silje Borgin-Borch nøstet opp historien til Dvoretsky-familien.

En jødisk familie på fire som alle ble utslettet i gasskamrene i Auschwitz.

–Deres forbrytelse var at de var seg selv. Vi håper at disse minnesteinene kan bidra til at ingen opplever å bli forfulgt og drept på grunn av sin rase og tro, sa Borch.

Les også: Julius Paltiels plass åpnet

Snille og hyggelige

Lilly Kirksæther bodde i samme bygård i Sandgata som Dvoretsky-familien, og husker dem godt.

–De var så snille og hyggelige. Jeg var bare 3-4 år, men jeg husker jeg var inne hos dem. De var barnepike for meg. Men plutselig en dag var de borte. Det var forferdelig trist, og de voksne snakket mye om dette. Det er fantastisk at de nå får disse minnesteinene, sier hun.

Mats Klockljung visste ingen ting om at han hadde familie som bodde i Trondheim under første verdenskrig før han ble kontaktet i fjor. Fredag deltok han sammen med kona Pia på nedleggelsen av snublesteiner for Marie, Lilly og Sigurd Dvoretsky. Foto: jens petter søraa
Den tyske kunstneren Gunter Demnig står bak prosjektet «Stolpersteine». Så langt er over 48000 minnesteiner lagt ned i 18 europeiske land. Foto: jens petter søraa
Minnesteiner: Snublesteinene legges ned der hvor ofrene bodde eller arbeidet. Familien Dvoretsky bodde i flere år i Sandgata. Foto: jens petter søraa