Kystvakten, Statens naturoppsyn (SNO) og Fiskeridirektoratet har de siste to dagene hatt kontroll av fiskeutstyr i Nordmøre og Sør-Trøndelag. Resultatet var nedslående ifølge skipssjef Stig Mortensen ved KV Njord.

- 61 teiner, to garn og en line er beslaglagt. Hovedårsaken til beslagene er mangelfull merking og for små fluktåpninger på teinene, forteller han.

- Ikke positivt

Statens naturoppsyn brukte sin båt, samt inspektører fra Kystvakten, til å undersøke farvannene rundt Hitra og Frøya. Patruljebåten til KV Njord hadde inspektør fra Fiskeridirektoratet om bord, og de tok seg av fjordene rundt Kristiansund.

- Vi har fått kontrollert relativt store områder på to dager, og samarbeidet vil fortsette i morgen. Resultatet så langt er ikke positivt. Det er beklageligvis litt for mange som ikke bryr seg om regelverket, sier Mortensen.

Han synes det er et lite paradoks at heller ikke lokale fiskere har alt på stell.

- Turistfiskere får jo ofte kritikk i media for at de ikke gjør alt etter boka, men vi ser jo også at våre egne fiskere ikke klare å følge reglene, sier Mortensen.

Får som regel bøter

Han opplyser at de leverer anmeldelser til politiet fortløpende. Den vanligste reaksjonen er at eieren av fiskeutstyret får et forelegg.

- Det kan variere fra 3000 og oppover. I de verste tilfellene på Sør- og Østlandet så har slik ulovlig fiske ført til fengselsstraff.

Kystvakten, Statens naturoppsyn (SNO) og Fiskeridirektoratet samarbeider om en stor kontroll angående fiskeutstyr. Foto: Forsvaret/Kystvakten