Norges minst populære parti

Det ble ingen valgsuksess for Norsk Republikansk Allianse. Partiet fikk kun 54 stemmer ved årets stortingsvalg.

Saken oppdateres.

Mens valgvinner Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet gjorde sitt beste stortingsvalg på mange år, var det mindre grunn til feiring i den andre enden av skalaen. Helt i bunnen finner vi Norsk Republikansk Allianse. Partiet stilte liste i Oslo, med Erland Skattem fra Storfosna i Sør-Trøndelag som listetopp. Partiet fikk kun 54 stemmer.

Les også: Full oversikt over valgresultatet

Partiet stilte også liste ved valget i 2005 og fikk da 92 stemmer.

Manglet penger

Listetopp Skattem forklarer den svake oppslutningen i årets valg med manglende finansiering.

- Når listen for årets valg var satt opp, viste deg seg at vi ikke hadde penger til å drive valgkamp. Derfor har vi ikke drevet valgarbeid i det hele tatt foran dette valget. Jeg vurderte en stund å selge en hytte for å skaffe til veie penger, men lot det være, sier Skattem til adressa.no.

Billigere mat, bensin og nei til monarkiet

Norsk Republikansk Allianse stilte til valg med en liste i Oslo. Noe av det partiet gikk til valg på, var billigere mat og bensin, en strengere innvandringspolitikk og avskaffelse av monarkiet.

- Kong Olav var en bra konge. Han holdt en viss avstand, men ble allikevel kalt "folkekongen". Dagens kongedømme kan synes å ivre etter å være en del av den populistiske eliten, der ingen avgjørelser blir tatt før man har snakket med en medierådgiver, mener Skattem.

Kan prøve igjen

Skattem er ikke skremt av det lave antallet stemmer. Han avviser ikke at partiet dukker opp ved neste stortingsvalg. Men han er mer usikker på om han selv stiller som listetopp.

- Jeg er en godt voksen mann. Nå skal jeg vie tiden til å besøke urbefolkninger for å lære mer om disse. Jeg er imponert over deres kultur og intelligens. De hadde allerede utviklet velfungerende samfunn mens vi her hjemme gikk rundt og plukket stein, avslutter listetoppen.

 
På forsiden nå