Krever forbud mot livsfarlig laserlek

Bruken av laser mot fly har hatt en eksplosiv vekst i år. Nå skal den farlige leken til livs.

  Foto: LASERGLOW

Saken oppdateres.

Stadig oftere blir flygere i Norge alvorlig sjenert av uvettig laserbruk under kritisk fase av flygingen. Nå ligger det an til forbud og strenge reaksjoner på uberettiget bruk.

– I fjor var dette et minimalt problem. I år har bruken av laser mot fly under innflyging og avgang tatt helt av. Per 15. november var det registrert flere enn 60 tilfeller av uvettig laserbruk mot norsk luftfart. En måned senere har vi registrert 115 tilfeller, sier Norsk Flygerforbunds nestleder og leder av forbundets flysikkerhetskomité, Knut Backer, til NTB.Laserlys mot Værnes-fly

I februar i år ble et SAS-fly som var i ferd med å lande på Trondheim lufthavn Værnes blendet av et grønt laserlys.Les mer: Fly blendet av grønt laserlysEn av passasjerene fortalte at det må ha vært et svært kraftig lys.

- Det var som å se på sola. Det var helt jævlig å få det midt i ansiktet. Rekkevidden på noe sånt må være svært lang, sa passasjer Svein Moan den gangen.Les mer: Fikk laserlys i ansiktetMoan etterlyste et forbud mot slike sterke lasere, og fryktet at det også kunne gå sport i å rette slike lys mot biler og fotgjengere.Slutt på import

Blant annet etter sterkt påtrykk fra flygerorganisasjonene og luftfartsmyndighetene, jobber Statens strålevern med nye forskrifter som også vil omfatte laserpekere. I dag er laserpekere fritt omsettelige til tross for åpenbare faremomenter.

Sterke laserpekere omsettes på internett, og tollvesenet har i dag ingen hjemmel for å inndra ved forsøk på import. Det skal det bli slutt på.Farlig for øynene

Forsker Terje Christensen i Statens strålevern opplyser at laserne er inndelt i flere klasser og at myndighetene er ute etter å innskjerpe kravene til bruk av de to sterkeste, klassene 3B og 4. De er konsentrert og langtrekkende og kan være svært farlig ved feil bruk, ikke minst for øyet.

– Vi går inn for et forbud mot bruk av de sterkeste for ikke-autoriserte personer. Det er ikke aktuelt å forby de svake variantene som brukes som foredragspekere, til nivellering eller avstandsmåling i anleggsvirksomhet, sier Christensen. Etter det NTB forstår kan et forbud bli innført allerede til sommeren.- Kan miste kontrollen

– Dette er livsfarlig. I verste fall kan det føre til katastrofe. Flygere som er i en kritisk fase av flygingen – take off og landing – kan miste kontrollen når de blendes av disse laserne eller lyset fyller hele frontruten, sier Knut Backer.

I likhet med Strålevernet går Flygerforbundet inn for forbud mot besittelse for alle andre enn autorisert personell.

– Det er også viktig at brudd på bestemmelsene fører til tøffe reaksjoner. Vi har riktignok andre straffereaksjoner her enn i utlandet, men det kan være på sin plass å nevne at en person i USA i høst fikk 2,5 års fengsel for denne type livstruende forbrytelse. Der tar de dette på det største alvor, sier Backer.Inntil seks års fengsel

Hittil er ingen avslørt og straffet for denne livsfarlige leken her i landet. En 15-åring fra Bergen ble tatt av politiet etter at han blendet flygere på Flesland fredag 13. november.

Politijurist Elisabeth Soglo i Bergen opplyser til NTB at saken ikke er ferdig etterforsket, men i dette tilfellet vil den bli henlagt på grunn av guttens lave alder. Han vil bli tatt inn til samtale og det vil bli sendt bekymringsmelding til barnevernet. Saken er imidlertid så alvorlig at gutten kan vente seg flere samtaler med politiet.

– Vi ser svært alvorlig på denne type aktiviteter. Hvis personen er over den kriminelle lavalder, 15 år, kan straffelovens paragraf 150 anvendes. Den har en ramme på inntil seks års fengsel som straff «for den som forstyrrer den sikre drift av luftfartøy».

 
        
            (Foto: LASERGLOW)

  Foto: LASERGLOW

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå