22 deltakere i en konkurranse vil få være med denne farkosten ut i verdensrommet. Foto: XCOR Aerospace

For øyeblikket leder Tale Sundlisæter fra Lundamo i Melhus en konkurranse hvor premien er en reise til verdensrommet. - Jeg tror de aller fleste har verdensrommet som en drøm. Det er noe som mange finner fascinerende, Det er så stort og ubegripelig, sier Sundlisæter til adressa.no.

Saken ble først omtalt i Teknisk Ukeblad.

Tok romteknologi-fag ved NTNU

29-åringen ble i fjor ferdig med en sivilingeniørutdanning innenfor teknisk kybernetikk, navigasjon og fartøystyring ved NTNU, og hun er nå i et engasjement i Teknisk ukeblad i Oslo.

- Jeg meldte meg opp i flere romteknologifag- og kurs ved siden av de vanlige studiene. Gjennom et kurs på Andøya bidro jeg blant annet med å integrere elektronikk og sensorer i nyttelast i en sonderakett som ble skutt opp fra Andøya rakettskytefelt. Det var et veldig motiverende prosjekt, sier hun.

Det er kosmetikkmerket Axe som står bak konkurransen hvor førstepremien er en tur med et Lynx Mark II rakettfly. Flyturen vil være 103 000 meter over bakken.

- Det er ti ganger så høyt som et vanlig rutefly. Man får være passasjer i flyet og får komme over det som er den definerte grensa til verdensrommet. Man får se utenfor atmosfæren, sier Sundlisæter entusiastisk.

Space camp i Florida

Å bli astronaut er et nåløye som særdeles få mennesker klarer å komme gjennom, og Sundlisæter har heller ingen planer om å bruke 95 000 dollar, som er prislappen det vil koste å være med som vanlig passasjer.

-  Norske statsborgere kan søke astronautopptak gjennom European Space Agency (ESA), men det er ekstremt vanskelig. Og jeg vil aldri ta opp et forbrukslån for å komme ut i verdensrommet. Å vinne konkurransen er en unik mulighet til å realisere drømmen, mener 29-åringen.

Men det er også litt av et nåløye hun skal igjennom dersom hun skal være en av de 22 som får førstepremien i konkurransen. Deltakere fra 60 land kan være med i konkurransen. Første steg er å bli nasjonal vinner i Norge, deretter blir man sendt avgårde på Space Camp Acedemy i Florida.

- Det å få delta på space camp vil også være en veldig verdifull erfaring. Jeg tror det er veldig krevende både fysisk og psykisk, men her får man møte likesinnede og man får testet seg selv, sier hun.

- Sterk opplevelse

I Florida vil man blant annet få en treningstur i en L-39 Albatross MKII jet som flyr i en fart som er det dobbelte av lydens hastighet. Man vil bli utsatt for en parabolsk flytur som gir deltakerne følelse av vektløshet. Dessuten må alle deltakerne sitte i en sentrifugemaskin som simulerer den samme ekstreme g-kraften som astronauter er utsatt for under landing.

Sundlisæter er overbevist om at en slik opplevelse ville være verdt noen harde runder på space camp.

- Det jeg har hørt fra astronauter er at man blir litt forandret når man ser Jorden fra verdensrommet. Man ser hvor sårbar den er. Jeg tror det er ganske sterkt og inspirerende, sier hun, og legger ikke skjul på at hun gjerne kunne tenkt seg å jobbe mer med romfart i fremtiden.

Vil jobbe med romfart

I 2008 deltok hun i et kurs i regi ESA hvor deltakerne skulle designe en modulær romstasjon for astronauter. Hun har studert satellittdesign i Wien, og i 2011 gjennomførte hun et ni ukers intensivt romfartsprogram ved International Space University (ISU).

I oktober i 2011 holdt hun foredrag på International Astronautical Congress i Cape Town i Sør-Afrika, som medforfatter på en tekst omhandlende bruk av små satellittprogram for oppbygging av kompetanse og infrastruktur i land som ikke har enorme romfartsbudsjetter. Ved NTNU skrev hunmasteroppgaven i samarbeid med NTNUs testsatellittprogram.

Fikk bøker om verdensrommet av mamma

Ved siden av engasjementet for Teknisk ukeblad jobber Tale som nasjonalt kontaktpunkt for Norge for den FN-baserte organisasjonen Space Generation Advisory Council (SGAC), som er et organ for romfartsinteresserte studenter og unge profesjonelle innen romvirksomhet.

- Gjennom denne organisasjonen kan den yngre romfartsgenerasjonen i Norge og internasjonalt knyttes tettere sammen, og sammen kan man få til mer enn man kan alene.

Tale har vært interessert i romfart siden hun var liten.

- Min mor kjøpte noen inspirerende bøker om verdensrommet og jeg hadde også en fysikklærer på videregående skole som bidro til å motivere meg for videre interesse innen feltet, forklarer sivilingeniøren.

31. juli avsluttes konkurransen. Da blir det klart om Tale Sundlisæter fra Lundamo får komme til Space Camp Academy i Orlando i Florida. Selve turen med rakettflyet vil bli unnagjort i desember 2013.

I 2011 deltok 29-åringen på en konferanse i Sør-Afrika, hvor man blant annet skulle skape bevissthet rundt romteknologi. Foto: PRIVAT
- Bare det å få delta på space camp vil være en stor premie, mener sivilingeniøren. Foto: PRIVAT
Tale ligger svært godt an i den nasjonale konkurransen. Hun har for øyeblikket over 500 stemmer. Foto: SKJERMDUMP FRA AXES NETTSIDE