Ulven tilbake i Oppdal

Sauebonde så ulven jage saueflokken like sør for Oppdal sentrum. Ett lam bekreftet ulvedrept.

Ulvedrept. Dette lammet ble funnet med kraftige bitt over ryggen like sør for Oppdal sentrum søndag - og er antatt tatt av ulv.  Foto: INGOLF RØTVEI

Saken oppdateres.

Tord Bretten i Statens Naturoppsyn obduserte lammet som ble funnet i Hevleslia søndag ettermiddag.

– Lammet var drept av kraftig bitt over ryggen. Dette er typisk ulveskade, sier Tord Bretten i Statens Naturoppsyn (SNO) til adressa.no. Også to andre dyr, et lam og en voksen sau, ble funnet død i nærheten med bittskader, men SNO har foreløpig ikke konkludert med at det er ulven som har tatt disse to dyrene. Sporene etter et stort hundedyr er derimot tydelige i området.

Hørte rabalder i flokken

Det kan være ulven som har herjet i Sunndal og i Eikesdal – og som for noen uker siden besøkte Oppdal – som nå har kommet tilbake til sauebygda. Ikke mindre enn 45 000 sau er nå på beite i oppdalstraktene.

LES MER: Ulv drepte minst fem lam

Sauebonde Lars Hevle så ulven jage i saueflokken like ved innmarka, bare noen få kilometer sør for Oppdal sentrum.

- Jeg var på en tilsynsrunde på innmarksbeite og registrerte at det var mye korp i lufta. Deretter hørte jeg et rabalder med sauebjeller og oppdaget så ulven som jaget en flokk på 5–8 sauer, sier sauebonde Lars Hevle til OPP. Han anslår at han var rundt 30 meter unna ulven da den jaget flokken rett foran ham.

Sett i Sunndal

Bønder i området har drevet kadaversøk siden søndag kveld.

Ulven ble sist mandag observert i Sunndal, der den etter å ha tatt livet av flere sauer på sørsida av elva, krysset riksveien og elva Driva, og tatt seg over på Trollheimen-sida. Her observerte flere mennesker dyret før det forsvant. Siden er det funnet flere døde lam i Innerdalen i Sunndal. Lars Olav Lund i Statens Naturoppsyn har konkludert med at tre lam er drept av ulv. Flere sauer i området er savnet, og to lam er funnet skadd.

Kan være flere ulver

Siden har det vært stille–og mange sauebønder håpet at ulven hadde trukket seg ut av området. Det ble også spekulert i om ulven, som mange har observert de siste dagene i Hemne og Agdenes-traktene, kunne være rovdyret som har herjet i saueflokkene i Sunndal.

LES MER: - Jeg hadde øyekontakt med ulven flere ganger

Flere foto- og videomeldinger fra Hemne og Agdenes, samt observasjon og ulveskade i Oppdal nærmest samtidig, tyder på at flere ulver er på ferde i Midt-Norge. Det er ikke meldt om ulvedrepte sauer i Hemne og Agdenes.

- Det er vanskelig å få oversikt om det er flere skader ettersom mange har sluppet sauene sine i utmarka, sier Tord Bretten i Statens naturoppsyn.

Foto: John Øystein Berg

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå