- Det tar svært kort tid å både fylle vann og tømme det over flammene. Dersom vannkilden er i nærheten av brannområdet, vil det være mulig for et helikopter å fly mellom 15 og 20 turer i timen, forteller avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DSB).

Et av tiltakene etter skogbrannen på Froland på Sørlandet var etablering av en nasjonal tjeneste med skogbrannhelikoptre som gjør det mulig for kommunene å få hjelp på stedet.

Hever beredskapen

I forbindelse med den ekstremt store brannfaren mellom Salten og Rogaland har DSB oppfordret kommuner der skogbrannfaren er stor til å legge ned forbud mot å gjøre opp ild.

- Vi har også hevet beredskapen med ekstra mannskaper på vakt. I tillegg mottar vi jevnlige rapporter fra Fylkesmannen i fylker som er berørt av store branner, forteller Pedersen.

Brannhelikopter. Et brannhelikopter kan gjøre 15-20 turer med vann i timen. Bildet viser brannhelikoptre i aksjon i Flatanger. Foto: Richard Sagen., Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665