Fra før har fylket byene Trondheim og Brekstad. Fra i dag får også Orkanger bystatus, og Orkdal blir bykommune.

– Vi føler vi er i medstrøm. Derfor er det naturlig med bystatus nå, sier varaordfører Oddbjørn Bang, som i dag klokken 12 avduker det nye byskiltet på Orkanger torg med påfølgende feiring.

På kartet

Dagen før dagen sitter Marthe Engdal (21) og Ingvild Svorkdal (22) på en kafé, et steinkast unna torget. De er begge orkangerbygg, og blir nå altså byjenter. Den tanken liker de.

– Bystatus er fint, og kan være med å sette Orkanger på kartet. For dette stedet er jo ikke så veldig kjent. At vi blir en by vil forhåpentligvis føre til at vi får et litt mer levende sentrum, og gjør det kanskje enda mer attraktivt for folk å flytte tilbake også, sier de to.

– Hva har byen Orkanger som er bra da?

– Et godt utgangspunkt for å bli en bra by, ler Engdal og Svorkdal etter en liten pause.

Når de får tenkt seg litt mer om, nevner de også det nye kjøpesenteret som er under oppføring, Gammelosen med sine fire korallstrender tett på den fine idrettsparken og Orklahallen.

–Og så har vi mange rundkjøringer, smiler jentene.

Den ferske byen har ingen lyskryss, men har til gjengjeld åtte rundkjøringer.

AVISA SØR-TRØNDELAG: Se bildene fra byfesten!

Stor utbygging

28. mai gjorde kommunestyret i Orkdal vedtaket som i dag gjør Orkanger til by, og kommunen til bykommune.

– Hvorfor er bystatus så viktig?

–Dette dreier seg spesielt om å markedsføre Orkanger og Orkdal som et regionsted, det er hovedgrunnen. Ellers så skjer det mye her for tiden. Det bygges blant annet et stort kjøpesenter og ny bank. Vi har også hatt en veldig stor utvikling i Idrettsparken med nye kunstgressbaner, klatrehall og turnhall. Det er altså mye som gjør det naturlig å kalle seg for by, sier Bang.

– Vi er også bevisst vår rolle i regionen. En rapport fra Norsk institutt for by og regionforskning sier at Orkdal og Orkanger er det eneste virkelige regionale tyngdepunktet unntatt Trondheim i Sør-Trøndelag. Fylket er spesielt. Vi har bare en stor by, i motsetning til Nord-Trøndelag, som har flere mindre byer, fortsetter rådmann Grethe Metliaas.

Diskusjonen om bystatus var også oppe for seks år siden, men da ble det ikke tatt noe videre initiativ. Rundt nyttår tok ordfører Gunnar Hoff Lysholm opp tråden igjen, og deretter gikk det fort, forteller Bang. Ordføreren selv har dratt på ferie når feiringen av ny-byen skjer i dag med champagnesmell, bybading i Gammelosen samt åpning av sandvolleyballbane og kunstgressbaner i Idrettsparken med påfølgende bydelscup for barna. Men allerede 22. august blir det ny bystatus-fest. Da skjer selve hovedmarkeringen.

To fester: Den nye bykommunen med 11 800 innbyggere gjøres stas på både i dag og 22. august , ifølge rådmann Grethe Metliaas og varaordfører Oddbjørn Bang (Sp). Foto: Kjell A.Olsen
Massebading: Her i Gammelosen med sine fire korallstrender i Orkanger blir det trolig massebading i forbindelse med by-feiringen i ettermiddag. August Nordberg Brun (10) testet badetemperaturen i går med rådmann Grethe Metliaas og varaordfører Oddbjørn Bang (Sp) som tilskuere. Foto: Kjell A.Olsen