Under tungt politivakthold ankom utenriksministeren i dag Stiklestad. Så langt har ingen av de varslede protestaksjonene vært å se.

- Jeg var her på Stiklestad for noen år siden. Det gjorde et sterkt inntrykk, så jeg er glad for å være tilbake, sier utenriksministeren til Adressa.no.

- Ikke enig

- Det er varslet demonstrasjoner her, de er rettet mot deg, fordi aksjonistene oppfatter ditt besøk her som et politisk fremstøt, hva tenker du om det?

- Først og fremst er jeg glad for at jeg lever i et demokrati der folk kan få si meningen sin. Så lenge det er klarert med politiet og arrangørene her på Stiklestad må de bare komme og si hva de mener, men la meg understreke at jeg ikke er enig med dem, sier Gahr Støre før han haster inn i Stiklestad kirke.

Voktes godt

Ministeren har nå deltatt på et lukket velkomstarrangment i Stiklestad kirke sammen med andre innbudte gjester. Der sto blant annet Hildegunn Eggen og Gjermund Larsen står for kunstneriske innslag under det lukkede arrangementet.

Utenfor venter flere uniformerte politifolk på kirkegården og på parkeringsplassen like ved. Det er også flere sivile vakter som følger ministeren.

Gahr Støre skal i ettermiddag holde den offisielle åpningstalen ved Spel-premieren. Han er også «Årets Oslokprofil» og skal i ettermiddag delta i en samtale med tidligere Olsokprofil Gudmund Hernes. Arrangmentet har fått navnet «Jonas Gahr Støre – i dialog».

Toner ned markeringen

Utenriksministeren skal også holde et foredrag torsdag «Å leve i konflikt». Det er i forkant av dette foredraget at aksjonistene har varslet at de vil holde sin markering.

- Det kan godt hende at noen dukker opp også onsdag, men hovedaksjonen er torsdag. Vi kommer til å tone ned markeringen av respekt for ofrene og de som har mistet noen i Oslo og på Utøya, men vi vil være der, sa leder for aksjonistene, Eivind Lundager til adressa.no tirsdag kveld.

Han sier aksjonen først og fremst er en protest mot at de ikke har fått komme til orde i debatten om hva som bør skje ved Stiklestad. Lundager sier deres aksjon også er en reaksjon mot det han kaller et politisk fremstøt fra Gahr Støre på Stiklestad nå.

Gahr Støre skal i ettermiddag holde den offisielle åpningstalen ved Spel-premieren. Foto: FRANK CADMARTERI