Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby orienterte om dagens fengslingsmøte, hvor det ble klart at terrorsiktede Anders Behring Breivik skal sitte nye fire uker i isolasjon, fram til 19. september.

- Rettsmøtet gikk greit, siktede forklarte seg kort om hvordan han syntes at isolasjonen var. Han var iført fotlenke og håndjern forbundet med et belte i livet. Aktorat, forsvarer og fire bistandsadvoktater var tilstede, sier Hjort Kraby.

Over 70 bistandsadvokater

Til nå er det oppnevnt 77 bistandsadvoktater. En rekke fornærmede ville være til stede under møtet, det ønsket ikke påtalemyndigheten på grunn av fare for forspillelse av bevis

- Vi har stor forståelse for deres ønske om å være til stede, men vi må ivareta sikkerheten først, sier Hjort Kraby.

- Dette er oppegående og politisk aktiv ungdom som vi tror ikke vil forspille bevis, men det er fare for at noen kan si noe i vanvare.

Kraby orienterte også om de to telefonsamtalene som Breivik skal ha foretatt til politet mens han var på øya. Man har blant annet lurt på hvorfor det ikke var mulig å ringe opp Breivik, slik han ba om, etter at han la på.

- Nummeret han ringte fra kom ikke opp på noe display hos operasjonslederen. Det kan være fordi det ikke var noe SIM-kort i telefonen. Det er mulig å ringe nødnummer uten SIM-kort. Vi ettergår dette og sjekker logger, sier Hjort Kraby.

Skal avhøre 1000 vitner

Politiet skal avhøre svært mange vitner i saken. Breivik skal ha vært like rolig under dagens fengslingsmøte som han har vært i de over 60 timene han har vært i avhør.

- Han var ganske lik som han har vært i avhør, rolig, detaljert om det han ville snakke om med tanke på isolasjon og oppholdet på Ila, men det var ikke noen forklaring i forhold til saken ellers, sier Hjort Kraby.

Politet ønsker også å holde Breivik i isolasjon utover de fire nye ukene som ble bestemt av Oslo tingrett i dag.

- Vi skal avhøre godt over 1000 vitner totalt, og har gjort store beslag av blant annet kamera fra Utøya. Dette materialet skal gjennomgås. Derfor vil vi ønske at han blir holdt i isolasjon lenger enn de fire ukene han skal sitte nå, sier Hjort Kraby.

Det er foretatt to manuelle søk på øya for å finne mobiltelefoner og våpen, og politiet har vært særlig på jakt etter et eventuelt kamera som Breivik skal ha brukt for å dokumentere handlingene. I går ble det gjort et elektronisk søk som resulterte i funn av to nye mobiltelefoner, men det er ennå ikke funnet noe kamera som kan ha tilhørt Breivik. Det kan likevel ligge blant kameraene som er funnet på øya.

Etterforskningen har så langt ikke vist at Breivik skal ha hatt noen medsammensvorne. Politiet følger opp alle tips som kommer inn om siktedes forbindelser i utlandet.

Fire nye uker i isolasjon

Etter fengslingsmøtet tidligere i dag, avgjorde Oslo tingrett at terrorsiktede Anders Behring Breivik må sitte nye fire uker i isolasjon.

Under rettsmøtet betegnet den terrorsiktede tiden i isolasjon til nå som kjedsom og monoton. Han karakteriserte det også som en «sadistisk torturmetode». Rettsmøtet ble holdt for lukkede dører. En av de pårørende hadde bedt om å få være til stede, men fikk ikke rettens medhold.

Politiadvokat Pål Kraby orienterer på pressekonferansen. Foto: SIMEN GRANVIKEN
Politiadvokat Pål Kraby orienterer på pressekonferansen. Foto: SIMEN GRANVIKEN
Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby Foto: Lien, Kyrre