AUF-eren fra Namsos i Nord-Trøndelag følger rettssaken mot Anders Behring Breivik fra Oslo tinghus.

- Det er fint å komme i gang nå. Befriende på en måte. Jeg har egentlig gledet meg til denne dagen. At han skal få sin straff. Samtidig har jeg sovet dårlig den siste tiden og vært tristere enn vanlig. Det er nok underbevisstheten som kommer frem, som sier ifra, forteller hun til adressa.no.

- Mange er preget

Nordmelan har vært medlem i AUF siden 2004. Hun jobber som valgkampsekretær for AUF i Oslo. Hun har vært på Utøya flere ganger tidligere.

I en rettssal like ved hovedsal 250 i andre etasje i tinghuset følger hun hovedforhandlingen via to store skjermer sammen med andre berørte av terrorangrepet 22. juli.

- Det er stort sett stille. Folk småprater litt. Mange er preget, forteller hun.

- Mistet 17 venner

Like før klokken 12 mandag fikk 21-åringen og de andre tilhørerne se at Behring Breivik brast i gråt da statsadvokat Svein Holden viste tiltaltes egen propagandafilm for retten. Det overrasket Normelan.

- Jeg tolker det som at han brenner for budskapet sitt. Rørt av sin egen film. Jeg vil kalle det politiske følelser. Det er godt å se at han viser følelser, men jeg tror ikke det var et uttrykk for anger.

Tiltalen gjorde størst inntrykk på Normelan. Statsadvokat Inga Bejer Engh leste innledningsvis opp navnene på alle de drepte, dødsårsak og hvor de befant seg. I tillegg fortalte statsadvokaten om alle som ble skadd under angrepene. Opplesingen tok lang tid.

- Jeg mistet 17 venner. I tillegg visste jeg om nesten alle de andre som ble drept på Utøya. Du vet, jeg var med på innsjekkingen til sommerleiren i fjor. Tok imot deltakerne på landssiden. Da tiltalen ble lest opp husket jeg smilene deres. Gleden over å dra til Utøya.

Hun deltok i to begravelser i Trøndelag og to i Oslo.

- Bærer på mye sinne

Jorid var en av tre venninner fra Namsos. Hanne Hestø Ness overlevde skuddene. Lene Maria Bergum ble drept. Hun forlot storsalen i hovedbygget like før drapsmannen kom.

Hun var en av mange som løp og gjemte seg i Skolestua. Der barrikaderte de dører og ruter.

LES MER Her søkte flere AUF-ere tilflukt

Normelan er usikker på hvor mye hun skal følge saken i ukene som kommer.

- Det er et dilemma. Jeg vil gjerne være til stede i retten så mye som mulig, men samtidig vil jeg ikke at det skal gå ut over studiene mine. Nå greier jeg å konsentrere meg om lesingen, i motsetning til i fjor. Jeg merker at jeg bærer på mye sinne. Går studiene tregt, ja da skal jeg hvert fall lese én side til. Han skal ikke stoppe meg, sier 21-åring.

Jorid Nordmelan forteller at hun bærer på mye sinne etter 22. juli. Men hun skal ikke la Anders Behring Breivik få stoppe henne i studiene sine. Foto: KIM NYGÅRD