Den hardt skadde kvinnen fraktes til ambulanse 22. juli. Foto: SCANPIX

En 24 år gammel kvinne og hennes far vitnet i dag i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

- Avstanden fra der hun satt og bilen med bomben var om lag sju meter. Hun var så nær at hun raskt fikk tilnavnet «Mirakeljenta» av sine kolleger. Det er nærmest umulig å overleve en eksplosjon når hun var så nær. Hun var millimeter fra døden, sa faren, tydelig berørt av situasjonen.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER, #ADRESSALIVE

Han supplerte kvinnens forklaring fordi hun selv lå i koma i en måned etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Lå i koma i en måned

Kvinnen jobbet som sommervikar i resepsjonen i høyblokka da bomben gikk av.

- Jeg husker veldig lite fra hendelsen. Jeg husker at jeg satt med Hanne Marie Orvik Endresen, og jeg husker at vi ringte vakta om en hvit varebil som sto utenfor, hvor det ikke var lov å stå, fortalte hun.

Hanne Marie Orvik Endresen var en av de som ble drept i Regjeringskvartalet. Breivik følger med på vitnenes forklaring, men virker ikke preget. Han ser på ofrene som står i vitneboksen.

Kvinnen våknet opp av koma en måned etter bomben. Hun har blitt fortalt at hun ble funnet på utsiden av høyblokka, selv om hun satt inne da det eksploderte.

- Jeg husker så ufattelig lite, og det jeg studerte er helt borte. Jeg hadde jo studert tre år med statsvitenskap på Blindern. Nå får jeg undervisning i samfunnskunnskap på ungdomsskolenivå fem dager i uka.

Den 24 år gamle kvinnen fortalte at hun hadde det bra til tross for skadene og hukommelsestapet.

- Jeg er veldig glad for at jeg overlevde. Jeg har det bra og vet at ting blir bedre jo lengre tiden går. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal la dette gå så inn på meg. Dette skal ikke få prege hele livet mitt. Målet er å ta en mastergrad, i alle fall prøve på det. For å komme meg dit så må jeg gjennom dette, sa hun.

I februar ble hun utskrevet fra Sunnaas sykehus etter å ha hatt rehabilitering.

- Jeg bodde i Oslo, men bor nå hjemme hos mamma og pappa. Jeg prøver å trene meg opp, sa hun.

Ringte hundrevis av ganger

Etter kvinnens vitnemål var det faren sin tur til å forklare seg for retten.

- Jeg ringte henne hundrevis av ganger på vei inn til Oslo. Jeg ringte politiet og sykehusene i Oslo. Da vi var på vei innover så var det ikke kommet opplysninger om verken døde eller syke inn til sykehusene, fortalte faren.

Kvinnen ble funnet raskt etter at bomben gikk av. En av hennes kolleger fant både kvinnen og den drepte Orvik Endresen. Kollegaen ga henne førstehjelp og åpnet luftveiene hennes. Klokka 15.51 ble hun tatt imot på akuttmottaket ved Ullevål sykehus.

- Sykehuset visste ikke hvem de hadde tatt imot. Akuttmottaket hadde fått inn ti hardt skadde, hvorav åtte var identifisert. Den ene uidentifiserte stemte med signalementet på vår datter. En av oss måtte bli med og identifisere. Det var som å oppleve det verste og det beste i samme øyeblikk. Det var fantastisk at hun var i live og forferdelig at hun var så skadd som hun var, sa faren.

En av bistandsadvokatene spurte faren til kvinnen om hun har vært politisk aktiv.

- Hun har vært medlem av et ungdomsparti, og hun har alltid vært samfunnsengasjert. Jeg la merke til at hun hadde stor glede av studiene sine. Ironisk nok hadde hun terrorisme som et av valgfagene sine på bachelorutdanningen. Hun hadde glede av Bernt Hagtvets fremragende undervisning, sa faren.

Foto: Øijord, Thomas Winje
Den hardt skadde kvinnen fraktes til ambulanse 22. juli. Foto: SCANPIX
Kvinnen satt i resepsjonen, til venstre i bildet, da bomben gikk av. Foto: SCANPIX
Den utbombede Høyblokka 22. juli. Foto: SCANPIX
Foto: Øijord, Thomas Winje
Den hardt skadde kvinnen fraktes til ambulanse 22. juli. Foto: SCANPIX
Kvinnen satt i resepsjonen, til venstre i bildet, da bomben gikk av. Foto: SCANPIX
Den utbombede Høyblokka 22. juli. Foto: SCANPIX